Lefotózták a Hargita legritkább ragadozóját – Furcsán viselkedett az állat

Startlap - Startlap
Alig hitt a szemének a zetelaki nő.

Ritkán látható vadat pillantott meg a Madarasi Hargitán év végén Szabó Viktória – írja a Székelyhon. A zetelaki nő többedmagával épp autóban ült, amikor egy hiúz átfutott az úton, majd a túloldalon álló farönkökre ülve figyelte őket.

„A gyönyörű állat nem tágított, ott kuporgott, és figyelte az autót. Alig hittünk a szemünknek, mivel nagyon ritka állat. Nagyon szerencséseknek érezzük magunkat. Édesapám régóta járja az erdőt, testvérbátyám is egy ideje vele tart, jól ismeri az állatok viselkedését, de egyikük sem találkozott még hiúzzal” – mesélte a lapnak Szabó Viktória.

Ambrus László székelyudvarhelyi környezetvédő elmondta, a hiúz kerüli az ember társaságát, rendkívül ritkán látni. „Valószínűleg egy fiatal, kíváncsi példány volt, a kirándulók pedig viselkedésükkel nem zavarták őt. (..) Szerencsés helyen voltak, jó időben” – kommentálta a történteket.

Az 1980-as évek második felétől Magyarországon is rendszeresen előfordulnak hiúzok az ország északkeleti csücskében. Az alábbi, 2011. november 12-én készült fotón is egy vadon élő hiúz látható. A kameracsapda felvétele az Aggteleki Nemzeti Park területén, Telkibánya közelében készült. (Fotó: MTI/Aggteleki Nemzeti Park)

 

A címlapkép illusztráció (MTI/Manek Attila)

Ez is érdekelhet

képcím

Szabad Európa: Szijjártó külön kérésére kapott munkát...

képcím

Több mint 2,5 millió embert teszteltek Szlovákiában, váratlan...

képcím

Székelyföldön már havazik