Lázár János: Történelmi bérmegállapodást írtunk alá

Startlap - Startlap
Egyetlen kivételtől eltekintve megszületett a három évre szóló bérmegállapodás a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel.

Kedden történelmi, három évre szóló bérmegállapodást írtunk alá a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, pontosabban csak héttel a kilencből: két Volánbusz-szakszervezet időt kért az ajánlat megvitatására  – közölte az építési és közlekedési miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Lázár János azt írta: szerdán az egyikük, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) jelezte, hogy szintén aláírja a megállapodást.

Hangsúlyozta, hogy a döntés a munkavállalók érdekét szolgálja, hiszen a megállapodás elfogadásával a Volánbusz-dolgozók 3 év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kaphatnak, amiből már az idén 17 százalékos béremelés jár a 600 ezer forintos alapbérrészig, ez legalább 70 ezer forintot jelent mindannyiuknak.

A buszsofőrök esetében ez 20 százalék feletti béremelést jelent csak az idei évben, a további évekre pedig jogi garanciát arra, hogy a bérük biztosan az infláció felett fog növekedni – tette hozzá a tárcavezető.

A bérmegállapodáshoz január 31. éjfélig még a másik szakszervezet is csatlakozhat, hogy a Volánbusz-dolgozók már januártól megkapják a magasabb bérüket. Én az utolsó percig várom őket” – fogalmazott Lázár János.

Korábban megírtuk, január 28-29-én magasabb bérekért sztrájkoltak a Volánbusz sofőrjei. Kedden a szakszervezetek és az Építési és Közlekedési Minisztérium között lezajlottak a bértárgyalások. Lázár János módosított bérajánlatot tett le az asztalra, amely már az idén 17%-os mértékű, de – 600 ezer forintos alapbérrészig – legalább 70 ezer Ft összegű emelést tartalmazott a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 20 százalékos béremelési igényével szemben. Lázár mai bejelentése szerint már csaka a SZAKSZ nem bólintott rá a minisztérium ajánlatára.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Vajda János

Ez is érdekelhet

képcím

Volánbusz-sztrájk: Lázár János új bérajánlatot tett

képcím

Marad a Budapest-bérlet, a BKK elfogadja a vármegyebérletet...

képcím

Lázár János bejelentette az új tarifarendszert: csak az ország-...