Volánbusz-sztrájk: Lázár János új bérajánlatot tett

Startlap - Startlap
A miniszter szerint rajta nem fog múlni, hogy a munkavállalók már januárban az emelt bérüket kapják. Csakhogy ez az emelés nem éri el a szakszervezet által követelt összeget.

A kétnapos – január 28-29-én megtartott – Volán-sztrájk után kedden a tárgyalóasztalnál zajlik a bérvita a szakszervezetek és az Építési és Közlekedési Minisztérium között. Lázár János a Facebook-oldalán azt írta, új, módosított bérajánlatot tesz a szakszervezeteknek, a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói számára.

Rajtam nem fog múlni, hogy a munkavállalóink már januárban az emelt bérüket kapják

– fogalmazott Lázár, majd felsorolta a három pontos ajánlatot:

  • legalább 28%-os bérnövekedés három év alatt,
  • már az idén 17%-os mértékű, de legalább 70 ezer Ft összegű emelés 600 ezer forintos alapbérrészig,
  • jogi garancia az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is.

Lázár a posztját azzal zárta, hogy a béremelés attól a hónaptól érvényes, amelyben azt aláírják.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke hétfő este a Telexnek azt írta: szerinte kicsi a valószínűsége annak, hogy Lázár elfogadná a szakszervezet által követelt havi 90 ezer forintos bérfejlesztést. Korábban pedig azt mondta, 20 százalékos emelés alatt nem fogadják el a munkáltató ajánlatát.

Közben vita alakult ki arról is, hogy hány buszsofőr vett részt a hétfői sztrájkban. A Volánbusz Zrt. közlése szerint a hétfőre munkavégzésre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak 21 százaléka vett részt a sztrájkban. Ezzel szemben Dobi István SZAKSZ-elnök a Telex kérdésére azt írta, hogy adataik szerint 74 százalék vett részt a sztrájkban.

A SZAKSZ a bértárgyalás legutóbbi, január 23-i fordulóját eredménytelennek ítélte. Az érdekképviselet a korábbi 25 százalékos, vagy fejenként havi 112 500 forintos keresetfejlesztési igényét havi 90 000 forintra módosította, amit a bértárgyalás során nem tudott a munkáltatóval elfogadtatni.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Emelkedik a tanárok pótlékainak összege is

képcím

Lázár János: Történelmi bérmegállapodást írtunk alá

képcím

Lázár János bejelentette az új tarifarendszert: csak az ország-...