Nagy-Britannia: Szigorodik a bevándorlás és a munkavállalás

Startlap - Startlap
A brit belügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint április 4-én lép érvénybe a legális nagy-britanniai bevándorlás és munkavállalás szigorítási folyamatának első szakasza.

Az évről évre rekordokat döntő bevándorlás csökkentésének céljával tavaly – akkor még pontos bevezetési dátum ismertetése nélkül – bejelentett szigorítási tervek fő elemei között szerepel, hogy

áprilistól a szakképzett külföldi munkavállalóknak a brit munkaadók évente legalább 38 700 font (17,7 millió forint) javadalmazást kötelesek fizetni a munkavállalói vízum kiadása fejében.

Az eredeti tervezet szerint áprilistól ugyanerre a szintre emelkedett volna az az éves bérminimum, amelyet a brit kormány a családegyesítési vízumok kiadásának feltételeként jelölt meg, vagyis csak azokhoz csatlakozhattak volna külföldi hozzátartozóik családi vízummal Nagy-Britanniában, akinek éves jövedelme szintén eléri 38 700 fontot.

A szigorítási folyamatnak ezt az elemét azonban a kormány időközben fokozatosabbá tette: a módosított terv alapján első lépésként áprilistól 29 ezer font (13,2 millió forint) éves kereseti minimumot kell igazolni ahhoz, hogy a brit állampolgárok, illetve a külföldi munkavállalók Nagy-Britanniába hozhassák külföldi hozzátartozóikat.

A brit belügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a családegyesítési vízum kiadásához szükséges éves kereseti minimum 2025 elején éri el a munkavállalói vízum feltételeként idén áprilistól érvénybe lépő 38 700 fontot.

A külföldiek legális nagy-britanniai munkavállalásának jelenlegi alsó fizetési határa 26 200 font (12 millió forint), a családegyesítési vízumok kiadásához a brit kormány legalább 18 600 font (8,5 millió forint) legális jövedelmet ír elő a nagy-britanniai kereső számára.

A Brexit után 

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

London azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, amely

nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

Azok az EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak 2020. december 31-i lejártának időpontjáig legálisan letelepedtek Nagy-Britanniában, korlátozások nélkül, megszerzett jogosultságaik megtartásával az országban maradhatnak, de letelepedett jogi státusért kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Váratlanul visszavonták a vendégmunkásokról szóló törvényt

képcím

Orbán Viktor: a magyarok egész Európát védik

képcím

Súlyos incidens történt Nottinghamben