Kiemelt Hírek 2018. június 19.

Kutya úr a Szomszédokból - 92 éves lenne Raksányi Gellért

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 19.
A legtöbbet díjazottak egyike volt a Nemzet Színésze.

Ma, július 19-én született 92 évvel ezelőtt a legtöbbek által elsősorban a Szomszédokban vállalt szerepéről (Kutya úr) ismert, sokszorosan kitüntetett színész, Raksányi Gellért. A sokak által csak a sorozatban alakított Hegyi Bernát karakteréről ráragadt Kutyu néven emlegetett színész 10 éve hunyta le örökre a szemét.

Ő még abból a korból származott, amikor a tehetséges színészek igazi legendává nőtték ki magukat sikeres pályájuk során.

Raksányi Gellért egész életét a Nemzeti Színházban játszotta végig, szerepelt klasszikus és modern darabokban is. Játszott Shakespeare, Csehov, Beaumachais, Madách, Ibsen, Gogol darabokban, magyar regényekből készült színművekben és kifejezetten színpadi művekben. Szörényi-Bródy Kőmíves Kelemen című rockballadájában zenés színpadi műben is szerepelt. Számtalan játékfilm-, tévéfilm- és sorozatbeli karakter megformálása fűződik a nevéhez, és rajzfilmekhez is kölcsönözte a hangját. 2000-től a Pesti Magyar Színházban is játszott.

Munkásságát rengeteg díjjal jutalmazták, ezek közül a legfontosabbak a Kiváló és Érdemes Művész, a Nemzet Színésze, a Jászai Mari-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség díj. A Nemzeti Színház örökös tagja. Terézváros és Balatongyörök is díszpolgárrá avatta.

Jellegzetes orgánuma, karakteres arca, sajátos humora, pontos és szép magyar beszéde, jellemformáló képessége is emlékezetes karakterszínésszé tette. Majdnem haláláig játszott, utolsó szerepe 2007-ben a házmester volt az Andersen, avagy a mesék meséje című darabban.

Keresés az oldalon