Kocsis Máté: Február 26-án választ államfőt az Országgyűlés

Startlap - Startlap
Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet.

A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon.

A politikus kifejtette: államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő egyötödének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent.

Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában – írta Kocsis Máté.

“Tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben” – zárta bejegyzését a vezető kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

Kocsis Máté a Fidesz-KDNP-frakció Balatonalmádiba kihelyezett évadnyitó frakcióülése utáni sajtótájékoztatón csütörtökön közölte, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz-KDNP .

Arról, hogy az ellenzék hogyan fogadta Sulyok Tamás államfőnek történő jelölésének hírét, ebben a cikkben írtunk.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka