Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.

’Közlekedési szieszta’ bevezetését javasolja a kánikula esetén a tömegközlekedésben a szakszervezet

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 02.
Ritkítanák a járatokat délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Ritkítani kellene a közösségi közlekedési járatokat hőégriadó esetén délelőtt 11 és délután 3 között a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) szerint, hogy hosszabb fizetett pihenőidőkkel csökkentsék a járművezetők leterheltségét, és a baleseti kockázatot.

A szakszervezet közleménye szerint hamarosan írásban kérik az üzemeltető önkormányzatokat és a szolgáltatást megrendelő cégeket – a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központot  -, hogy mielőbb dolgozzanak ki kánikulai menetrendet, amely a szokásosnál jóval kevesebb járat indítását tartalmazza.

Kiemelték, hogy a kánikula a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőkre legalább olyan hatással van, mint az utasokra, de a vezetők nem szállhatnak le néhány megálló után.

Nemes Gábor, a KSZOSZ elnöke úgy látja, hogy a hosszan tartó hőségben nincs olyan munkavédelmi intézkedés, amellyel meg lehet óvni a járművezetőket a forróság hatásaitól. A szakszervezet által javasolt “közlekedési sziesztát” elsősorban azokon a járatokon vezetnék be, amelyeken nem légkondicionált járművek közlekednek. A tartós kánikulában a légkondicionáló sem sokat segít, hiszen az ajtókat 1-2 percenként ki kell nyitni, nincs is idő lehűteni a belső teret – tette hozzá Nemes Gábor.

 

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon