Kövéren, betegen, a vécén ülve: így halt meg valójában Elvis Presley

Startlap - Startlap
Gábor Zsazsa leghűségesebb férje elmesélte, milyen volt az élet az ünnepelt színésznővel, egy magyar börtön női pszichológusa beavatott munkája rejtelmeibe, és Magyarország legkülönösebb gyilkossági ügyét is megismerheted vasárnapi hírösszefoglalónkból.

1977. augusztus 16-án gyászba borult Amerika: meghalt Elvis Presley. De vajon hogyan?

A nevezetes nap délutánján Ginger Alden színésznő a fürdőszobában, a vécé előtt, ülő pózban megdermedve, arcán lila foltokkal talált rá vőlegényére, az alig 42 éves Elvis Presley-re. A mentők már teljesen hiába vitték kórházba a merev testet, a Királyt nem sikerült újraéleszteni. A túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomással, zöld hályoggal és szívbetegséggel küzködő Presley halála – akinek már ahhoz is tűre vagy tablettákra volt szüksége, hogy álomba szenderedjen – tulajdonképpen nem volt meglepetés. 

A tragédia mégis annyira sokkolta a világot, hogy a mai napig makacsul tartja magát az elképzelés, miszerint valójában még mindig él. Pedig a Király halott, de vajon hogy jutott el idáig? Mik azok a halálához kapcsolódó megkerülhetetlen tények, amik valahogy mégis a feledés homályába merültek a fékezhetetlen hisztéria közepette? Erről szól ez a cikk.

“Halála előtt megkért, egyszer majd utazzak el ide, és mondjam el a magyaroknak, hogy Zsazsa egész életében szerette őket”

A fenti idézet Frédéric von Anhalt szájából hangzott el, aki Gábor Zsazsa kilencedik, és egyben utolsó férje volt, amely szerepben tovább húzta, mint nyolc elődje összesen. Anhalt – aki amúgy hercegi címe érdekében pár évvel híres házassága előtt adoptáltatta magát Mária Auguszta anhalti hercegnővel – ebben az interjúban olyanokról mesél, hogyan kapott nemrégiben szerepet Sylvester Stallonétól, miként hozta össze a sors a gyönyörű magyar színésznővel, vagy hogy mit gondol Orbán Viktorról. No és persze arról, milyen is volt három évtizeden keresztül együtt élni Hollywood egyik legünnepeltebb csillagával. Mondanunk sem kell, minden, csak nem unalmas.

Négy dollár: ennyi az ára egy olcsóbb észak-koreai lánynak Kínában, ahol menekültek tízezreit kényszerítik brutális módszerekkel szexrabszolgaságba

A Korea Future Initiative, egy dél-koreai civil szervezet feltérképezte az észak-koreai nők kínai szexkereskedelmét, ami a 9 éveseknek ugyanúgy nem kegyelmez, mint a 49 éveseknek: több tízezer észak-koreai lányt exportálnak Kína hatalmas, kegyetlen és éhes piacára.

Prostituáltak táncolnak a kliensekkel 2007-ben egy kínai bordélyban. (Fotó: Per-Anders Pettersson/Getty Images)

Itt az emberséget hírből sem ismerik, az áldozatok a halál és a rabszolgaság között választhatnak csupán. Arról, hogyan történhet meg mindez, és az iszonyú sorsról, amire számíthatnak ezek a nők, itt olvashatsz tovább.

Több mint ezer férfi fogvatartott és egy női pszichológus: a Budapesti Fegyház és Börtön pszichológiai osztályvezetője mesélt a börtönlét lelki terheiről

Nemszilaj Anita annak idején egyáltalán nem tervezte, hogy börtönpszichológus lesz belőle, tulajdonképpen egy véletlen élménynek köszönheti, hogy amikor 2007-ben a Budapesti Fegyház és Börtön pszichológiai osztálya elindult, ide jelentkezett pályakezdőként, és ezt azóta sem bánta meg. A vele készült interjú egy olyan, mások által rejtett világba enged betekintést, amelyről már az is meglepő információként éri a civileket, hogy bizony a pszichológusok itt is kettesben, vigyázó őrök tekintete nélkül beszélgetnek a fogvatartottakkal.

Az angliai Reading település egykori börtöne. (Fotó: Dan Kitwood/Getty Images)

Vajon milyen ez a munka nőként? Kötelező a rabok számára a terápia? Hogy néz ki egy ülés a börtönben, mik a legfőbb felmerülő problémák, hogyan viselkednek a rabok? Ők is kaphatnak gyógyszeres terápiát? Hogyan élik meg a börtönlakók, hogy szeretteiktől távol vannak? Ezekre, meg egy csomó más, érdekes kérdésre kaphatsz választ Nemszilaj Anita itt található interjújából.

Szimpla rablógyilkosságnak indult, majd minden idők egyik legmeglepőbb emberölési ügyévé vált Steinherz Rudolf halála

1931 márciusában egy Budapestről Kecskemét felé tartó vonaton a kalauz egy másodosztályú fülkéből kiszűrődő nyöszörgésre lett figyelmes. Az elhaló hangok az 51 éves, köztiszteletben álló vezérigazgató, Steinherz Rudolf szájából származtak, aki véresen, összeverve feküdt a padlón. Fejére több mint tíz kalapácsütést mértek, ennek ellenére arra még képes volt, hogy beszámoljon a támadás részleteiről.

Miután elaludt a fülkében – mesélte Steinherz – egy rosszul öltözött idegen kalapáccsal gyakorlatilag félholtra verte, majd elvitte értékeit. Tiszta ügy, rablótámadás – gondolhatnánk, és így voltak ezzel a rendőrök is. Egy csomó embert hallgattak ki az ügyben, és eleinte úgy tűnt, jó nyomon vannak, azonban mégsem tudták felmutatni a gyilkost. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a kalauz látta a kalapácsos mészárlót. Az ő vallomásától azonban mindenki lesokkolt, és rájöttek, hogy Steinherz Rudolf lelkét súlyos titkot nyomasztották, amelyekről ebben a cikkbenrántják le a leplet.

“A bejelentéskor még azt hittük, hogy banális ügyről van szó. 21 éves nő, ideges, fáj a mellkasa – mindez ráadásul a műkörmösnél történik. Pánikroham – gondolja ilyenkor minden tapasztalt mentős”

A pánikroham tünetei az egyszerű szemlélődő számára igen hasonlatosak egy szívinfarktushoz: a beteg szorító, mellkasi fájdalmat érez, és kapkodja a levegőt. A két kórkép összekeverése azonban végzetes lehet. Egy mentős szerző két tanulságos esettel illusztrálja a kérdést ebben a cikkben, majd beavat abba is, hogyan tudod te magad is megkülönböztetni az infarktust egy sima pánikrohamtól.

Pintér Ákos, a magyarországi gyermekhospice szervezetek önkéntese: “Nem arra születtünk, hogy majd felnőve munkabért keressünk egy munkahelyen”

“Jót tenni jó” – magyarázza magától értetődően Pintér Ákos azt, hogy miért is fordítja gyakorlatilag az összes szabadidejét immár 8 éve önkéntes gyermekhospice szolgálatra. A civilben testnevelőtanérként dolgozó férfi, aki elképesztő energiákat mozgat meg a haldokló gyermekekért és családjukért, egyszerű feladatokban segít csupán. Amitől igazán különleges ő, az az elkötelezettsége, a motivációi, és az elképesztően nagy szíve. Pintér Ákossal itt olvashatsz egy interjút, amelyben rengeteg érdekes dolgot mesél nem mindennapi másodállásáról.

Íme a világ legkisebb McDonald’s-a, egy étterem méheknek

Fotó: iStock

Május 20-án egy olyan világnapot ünnepeltünk, amelyről vélhetően a legtöbben még nem hallottak: a méhek napja volt ez, akiknek populációi kétségbeejtően fogyatkoznak. A világnap alkalmából készítette el Nicklas Nilsson miniatűr McDonald’s-át, amit apró beporzó barátainknak, a méheknek szánt. A pici étteremről ide kattintva nézhetsz meg egy videót, valamint olvashatsz további részleteket.

Nem, nem a tintát tűntei el a radír kék vége. De akkor mire való?

Fotó: iStock

Ma már rengeteg fajta radírt lehet kapni, régebben viszont főleg a fenti képen látható típus hódított. Az, amelyiknek a kék végéről mindenki azt hitte, hogy a tintát szedi ki, miközben legfeljebb a papír széttrancsírozása által tudja eltávolítani a toll hagyta nyomokat. De akkor mégis mire jó? Ebben a cikkben megválaszolják ezt a kínzó kérdést.

Te is az utolsó pillanatra halasztottad a gyereknapi készülődést? Nem baj, segítünk

A gyereknap már javában elkezdődött, de még mindig van időd gyorsan várásolni valamit, ha eddig nem kerítettél erre sort. Ebben segít neked ez a cikk, ahol remek gyereknapi ajándékokat válogattak össze.

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

A török-szíriai földrengés egyik legmegrázóbb fotója - a hét...

képcím

Képeken a hét jelentősebb hírei