Kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarországgal szemben

Startlap - Startlap
Az Európai Bizottság a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény miatt hozta meg a döntést.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az uniós jog megsértése miatt, miután értékelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló, decemberben elfogadott törvényt – írja a Telex.

Az Európai Bizottság szerint a jogszabály sérti többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot, vagy éppen a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket.

A magyar kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy reagáljon az Európai Bizottság felszólító levelére. Ha nem orvosolja az EB kifogásait, a testület következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld. Az eljárás vége per, majd pénzbírság lehet.

A szuverenitásvédelmi törvénycsomagra azért van szükség, mert a kormány szerint Magyarország szuverenitását kulturális, gazdasági és politikai téren is támadják. A törvénnyel pedig „a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat” korlátoznák. Civil szervezetek szerint valójában önkényvédelmi törvényről van szó, és a célja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson – írja a Telex.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Spar vezére szerint Orbán "zaklatja" őket, Svájcba...

képcím

Megindítja a pert az EP a Magyarországnak utalt uniós pénzek miatt

képcím

Megszavazta az EP: keményebben lépnének fel Orbánékkal szemben