Kósa Lajos támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást

Startlap - Startlap
Karsai Dániel kedden találkozott a Parlamentben Kósa Lajossal, a zárt körű egyeztetés után a halálos beteg alkotmányjogász arról számolt be: a Fidesz alelnöke az eutanáziát nem támogatja, de azt igen, hogy népszavazást tartsanak róla.

Személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni Karsai Dániel és sorstársainak ügyét Kósa Lajos, mert a Fidesz alelnöke szerint az élethez való jog mindennél fontosabb – erről a halálos ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász számolt be a keddi, zártkörű megbeszélésük után.

A Telex tudósítása szerint a beszélgetésen ugyanakkor az is szóba került, hogy Kósa elviekben támogatja, hogy népszavazást tartsanak az eutanáziáról, örülni fog, ha Karsaiék kérdései átmennek a szűrőn. A lap azt is írja, az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség.

Karsai Dániel hétfőn jelentette be a Facebook-oldalán, hogy testvérével, Karsai Péterrel együtt népszavazást kezdeményeztek az életvégi döntések kapcsán. “Az ok rendkívül egyszerű. A kérdés iránt megnyilvánuló rendkívüli társadalmi érdeklődés és támogatás miatt úgy gondoltuk, hogy a népszavazás kiváló eszköz a közéleti párbeszéd folytatására és bővítésére” – fogalmazott az alkotmányjogász. 

Az Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kérdéseik a következők:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Amennyiben a hatóság átengedi a javaslatot, 200 ezer aláírásra lesz szükség, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

Mint arról beszámoltunk, a 46 éves Karsai Dániel szeptemberben úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni, Magyarországon ugyanis nem legálisak az aktív életvégi döntések. Az alkotmányjogász pere múlt héten kezdődött Strasbourgban. A magyar kormány ugyanakkor arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai kérelmét. A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható.

Címlapkép: Karsai Dániel az NVI-nél december 11-én. Fotó:Vörös Szilárd  Vörös Szilárd/Central fotóarchívum

Ez is érdekelhet

képcím

Karsai Dániel: Alkotmányellenes Novák Katalin lemondása

képcím

Karsai Dániel: A közvetlen elnökválasztás ötletét el kell vetni

képcím

Novák Katalin és Varga Judit is belebukott a kegyelmi ügybe - A...