Karsai Dániel már nem egyedül harcol az aktív életvégi döntésért

Startlap - Startlap
Négy, gyógyíthatatlan betegséggel küzdő sorstársa csatlakozott Karsai Dánielhez az eutanázia magyarországi legalizálásáért folytatott küzdelemben.

Mint korábban megírtuk, a 46 éves Karsai Dániel szeptemberben úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni, Magyarországon ugyanis nem legálisak az aktív életvégi döntések. Az alkotmányjogász pere múlt héten kezdődött Strasbourgban. A magyar kormány ugyanakkor arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai kérelmét. A per további szakértők bevonásával folytatódik, végső döntés januárban várható.

Karsai ügyéhez most két, ALS betegséggel élő sorstársa és egy szklerózis multiplexszel élő házaspár is csatlakozott. Mindannyian külön, életvégi döntésről szóló kérelmeket nyújtottak be a strasbourgi bíróságra – írja a Telex.

Az 54 éves Dunavölgyi Erzsébetnél alig több mint egy éve diagnosztizálták az ALS-t. Az óvodapedagógusnak 2022-ben az orvosok azt mondták, hogy körülbelül három-három és fél éve van hátra. Betegsége súlyosságát jelzi, hogy állapota rohamosan romlik: idén augusztus végén még a gyerekek között volt az óvodában, most már nem tud lábra állni. Az eutanázia legalizálása számára megnyugvást adna, és lehetőséget arra, hogy otthon, a családja körében halhasson meg. Erzsébet a médiában találkozott Karsai ügyével, és nagyon hálás az alkotmányjogásznak, mert nélküle az ő ügyük sem kapna figyelmet.

A 63 éves Skripeg Bélánál tavaly januárban diagnosztizálták az ALS betegséget. Az ő állapota annyira leromlott, hogy már nem tud egyedül enni, fürdeni, és az ágyban megfordulni sem. Az orvosok kettő–öt évet jósoltak neki. Lelkileg nagyon sokat segített neki Karsai Dániel kiállása, úgy érzi, felkészült a halálra, és ha nem fogják legalizálni Magyarországon az eutanáziát, akkor meg fogja tagadni a kezeléseket – mondta a Telexnek.

Giovannini Moni és férje, Haubert Péter több évtizede szklerózis multiplexes (SM) betegek. Bár ők betegtársaikhoz képest jó állapotban vannak, azért érezték fontosnak, hogy csatlakozzanak Karsai ügyéhez, mert a környezetükben sok SM-beteg évek óta csak feküdni tud, értük szerettek volna kiállni. Szerintük Karsai Dániel ügye reményt ad, hogy a hasonló helyzetben lévőknek nem kell évekig megalázottan élniük.

A gyógyíthatatlan ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet, a légzési funkciók megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. Átlagos túlélési ideje 2–5 év között van. A szklerózis multiplex (SM) egy központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amely több dologban hasonlít az ALS betegségre, de sokkal lassabb a lefolyása – olvasható a Telex cikkében.

 

Címlapkép: Facebook / Karsai Dániel

Ez is érdekelhet

képcím

Karsai Dániel: Alkotmányellenes Novák Katalin lemondása

képcím

Karsai Dániel: A közvetlen elnökválasztás ötletét el kell vetni

képcím

Novák Katalin és Varga Judit is belebukott a kegyelmi ügybe - A...