Karácsony: Toronyházak, amik elrontják a Hősök tere látványát, biztosan nem épülhetnek

Startlap - Startlap
A főpolgármester szerint Rákosrendező Budapest aranytartaléka, és nagyon örül annak, hogy a kormány rászánta magát arra, hogy Budapestet nem csak büntetni, hanem fejleszteni is szeretné. Nem mindegy azonban, hogy miként tenné ezt.

Lázár JánosDubajinfónak” nevezett sajtótájékoztatója után Karácsony Gergely is gyorsan reagált egy tájékoztatóval. A főpolgármester azzal kezdte, hogy miben értenek egyet a miniszterrel. Például abban, hogy Rákosrendező valóban Budapest aranytartaléka, nincs még egy ilyen értékes, fejlesztendő terület.

Mint megjegyezte, nagyon örül annak, hogy a kormány rászánta magát arra, hogy Budapestet nem csak büntetni, hanem fejleszteni is szeretné. Abban is egyetért a kormánnyal, hogy magánberuházói szempontok is érvényesüljenek, de “nyilván számunkra az a fontos, hogy a budapestiek mit kapnak ettől a fejlesztéstől” – fogalmazott. A főpolgármester azzal is egyetért, hogy a fővárosiak megkérdezése nélkül nem épülhet semmi Rákosrendezőn.

Ahogy fogalmazott, „a világörökségi védelem alatt álló Hősök tere, a Nemzeti Pantheon látványát elrondító toronyházak, magasházak egészen biztosan nem épülhetnek Rákosrendezőre”.

Egyetért Lázárral abban, hogy a MOL-torony egy tájseb, nem követhetik el még egyszer ugyanazt a hibát. Ezért olyan új városnegyed felépítését javasolják, ami védi a történelmi városképet. 

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy olyan beépítést szeretnének támogatni, amiben megjelennek a lakóövezeti funkciók. “Budapesten kevés a lakás, a rozsdaövezeteket használni kell” – mondta.

Karácsony szerint azzal, hogy a kormány egy államközi szerződést készít elő, próbálja megkerülni a kötelezettségeit és nem akarják a nemzetközi piacon megversenyeztetni a projektet. “Természetesen mi nem zárkózunk el attól, hogy akár az Egyesült Arab Emírségekből érkező beruházók valósítsanak meg itt bármit, de nem gondoljuk helyesnek azt, hogy államközi szerződésbe bújtatva megkerülik a versenyeztetést” – fogalmazott a főpolgármester.

Címlapfotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a brutális budapesti tűzeset - kedd éjjel csaptak fel a...

képcím

Budapest: Nem törlik el a teherforgalmi behajtási díjat

képcím

Marad a Budapest-bérlet, a vármegyebérletet pedig elfogadja a BKK