Karsai Dániel videót posztolt arról, mennyit romlott az állapota két év alatt

Startlap - Startlap
"Tökéletesen látszik rajta, ez a betegség hogyan emészti fel az embert" - írja a 46 éves alkotmányjogász. A nemzeti konzultációt pedig kiegészítené egy újabb kérdéssel.

“Ecce homo – ilyen volt, ilyen lett.” – írja Karsai Dániel annak a frissen posztolt videónak a kísérőszövegében, amelyben azt mutatja be, mennyit romlott a fizikai állapota az elmúlt két év alatt.

“A halállal való szembenézés kínkeserves, úgy is mondhatnám, nagyon szar dolog. Pontosan két éve, 2021. november 20-án vizsgáztam le Ju-jistuból barna övre. Ekkor, 44 évesen, fizikailag és mentálisan a csúcson voltam. Két évvel később, az ALS előrehaladott állapotában gyógytornázás közben a képességeim maximumát a fekvésből felállás jelenti” – fogalmaz az alkotmányjogász a bejegyzésben.

Mindezt megrendítő módon szemlélteti Karsai videója, amelyben a két évvel ezelőtti övvizsgájának képsorait és az idén novemberi gyógytornáját vágták össze.

“Tökéletesen látszik rajta, ez a betegség hogyan emészti fel az embert. A célom vele nem az önsajnáltatás, hanem minél teljesebb kép adása a helyzetről, amiben vagyok” – írja az alkotmányjogász. Hozzáteszi: “Mondanám, hogy csak erős idegzetűeknek, de nem mondom. Az elmúlással ugyanis – remélhetőleg nem olyan keserves módon, mint nekem – mindenkinek szembe kell nézni, a ‘gyenge idegzetűeknek’ is”.

“Védjük meg a halálos betegek szuverenitását!”

Ezzel a címmel pedig vasárnap tett közzé egy bejegyzést Karsai Dániel a Facebook-oldalán, arra utalva, hogy a kormány pénteken nemzeti konzultációt indított a “szuverenitásunk védelmében”.  Az alkotmányjogász felveti, hogy a konzultáció valóban fontos közéleti problémákat feszeget-e és ezeket objektív formában teszi-e.

A kérdés megválaszolását a szakértőkre bízza, ugyanakkor szerinte “egy fontos dolog biztosan kimaradt a konzultációból. Ez a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdése”.

Karsai Dániel azt javasolja, hogy a kormány a kérdéssorát egészítse ki a következőkkel:

Mint arról Ön is bizonyosan hallott, a halálos beteg emberek szenvedésük végső stádiumában sem választhatják a méltóságteljes elmúlást. Egyetért Ön azzal, hogy az ilyen emberek megrövidíthessék a szenvedésüket? Még nem tudjuk, hogy Strasbourg támogatja-e a kezdeményezést.

A: Igen, az államnak kötelessége biztosítani a beteg emberek szuverén önrendelkezési jogát.

B: Ember életéről ember nem dönthet.

 

Az alkotmányjogász reméli, hogy kezdeményezése “nyitott szívekre és fülekre talál a kormánynál”.

Nyilvános tárgyalást tartanak

Korábban megírtuk, hogy a 46 éves ügyvédet ALS-szel diagnosztizálták. A teljes bénulással, végül fulladással járó, gyógyíthatatlan betegség miatt Karsai Dániel szeptemberben úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni, Magyarországon ugyanis nem legálisak az aktív életvégi döntések.

A strasbourgi bíróság helyt adott a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Október végén a magyar kormány benyújtotta az ellenkérelmét a strasbourgi bírósághoz forduló Karsai Dániel beadványára. Az alkotmányjogász által nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderült, hogy a kormány nem tartja megalapozottnak a kérelmet, arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa azt elfogadhatatlannak, vagy pedig állapítsa meg, hogy az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász emberi jogai nem sérülnek azzal, hogy Magyarországon nem megengedett az eutanázia.

Címlapkép: Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász Facebook-oldala

Ez is érdekelhet

képcím

Itt vannak a magyar kormány észrevételei a halálos beteg Karsai...

képcím

Karsai Dániel bízik abban, hogy joga van a tisztességes halálhoz

képcím

Halálos beteg Karsai Dániel alkotmányjogász, Strasbourghoz...