Kormányinfó: Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi döntésről

Startlap - Startlap
A pénteki kormányinfó hírei: Balog Zoltán lemondása egyházi belügy, Magyar Péter előre megírta Gulyásnak, hogy interjút fog adni, közvetlen államfőválasztás nem lesz, szigoríthatják a gyermekvédelmi törvényt.

Rendkívüli időpontban, a szokásos csütörtöki nap helyett pénteken fél 3-kor tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Ez az első kormányinfó azóta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyminiszter bejelentette lemondását. Orbán Viktor pedig szombaton, a Várkert Bazárban évértékelő beszédet tart.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány a politikai következtetéseket levonja a közvéleményt az elmúlt időszakban uraló témából.

Gulyás kiemelte, a Fidesz-kormány az elmúlt közel 14 évben egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére, ennek kapcsán sorolta a csokot, babaváró hitelt, a családi adókedvezményt, a bölcsődei férőhelyek számának növelését, a korábbiakban nem látott méretű óvodai fejlesztéseket, valamint Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét fogadták el és pedofilnyilvántartást hoztak létre. A magyar baloldal ezeket az intézkedéseket nem támogatta – tette hozzá Gulyás.

A miniszter közölte, a családok támogatásáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tette, és Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a Büntető törvénykönyv szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában. Gulyás szerint éppen ezért állt a társadalom meglepetten és értetlenül a kegyelmi döntés előtt.

Az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell, a köztársasági elnök és a korábbi miniszter példamutatóan vállalta a felelősséget lemondásával

– jelentette ki.

Szigorítanák a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezési kritériumait

A kormány számára a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, éppen ezért nyújtott be Orbán Viktor egy olyan alaptörvény módosítást, ami világossá teszi, hogy a pedofilok számára nincs kegyelem – hangzott el.

A gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezések során fontos, hogy a kritériumok szigorúak legyenek.

Pszichológiai alkalmassági vizsgálat, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezettanulmány is rendelkezésre kell álljon, valamint át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat és az észszerű szigorításokat támogatják

– közölte Gulyás Gergely. A kormányinfó későbbi perceiben az is kiderült, a gyermekvédelmi szabályok áttekintésére tavasszal kerülhet sor a kormány részéről.

Mikor várható az alkotmánymódosítás és mikor lesz államfőjelöltje a kormánynak?

Orbán alaptörvény-módosításáról a tavaszi ülésszakon dönt majd a parlament, új köztársasági elnököt remélhetőleg két héten belül állít a kormány – derült ki a kormányinfón.

Novák Katalin lemondását február 26-án fogadhatják el.

Nem lesz közvetlen államfőválasztás

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely kijelentette, “biztos, hogy nem fog változni” a köztársasági elnök megválasztásának módja, amelyet Novák Katalin lemondását követően az ellenzéki pártok kezdeményeztek.

“Nem szeretem, ha fenyegetnek”

A Partizán-interjúról is kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter állítása szerint hónapokkal ezelőtt beszélt utoljára Magyar Péterrel, aki előre megmondta neki, hogy mi fog történni, amennyiben megszűnnek az állami megbízatásai. Gulyás az ügyet illetően úgy fogalmazott, 

Megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni. Nem próbáltam meg lebeszélni róla, mert nem szeretem, ha fenyegetnek.

A kormánynak nincs véleménye a Református Egyház belügyeiről

Arra a kérdésre, hogy Balog Zoltánnak le kell-e mondani az egyházi pozíciójáról, Gulyás Gergely úgy felelt, 

ez a református egyház belügye, a kormánynak nincs véleménye.

“Reménykeltő tárgyalások” a svéd NATO-csatlakozásról

Gulyás Gergely szerint “reménykeltő tárgyalások” zajlanak a svéd kormánnyal az ország NATO-csatlakozásáról.

Gulyás nem zárkózik el attól, hogy nyilvánosak legyenek a kegyelmi döntések

A kérdésre, miszerint megváltoztathatják-e a jövőben a kegyelmi eljárások menetét, hogy teljes nyilvánosságot kapjanak, Gulyás válaszából az derült ki, ez nem kizárt, ugyanakkor bárki lesz az új köztársasági elnök, ezentúl minden döntésére úgy fog majd tekinteni, mintha nyilvános volna.

Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

Balog Zoltán nem tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy K. Endre kegyelméért lobbizik – jelentette ki Gulyás.

A miniszterelnök velem együtt a sajtóból szerzett tudomást a kegyelmi ügyről

– fogalmazott a miniszter.

Ha az a kérdés, hogy Balog Zoltánt nagyra becsülöm-e, bízom-e benne, és tisztelem-e, akkor mindegyikre igen a válasz

Az RTL Híradója kérdésével visszatért a téma Balog Zoltán személyéhez, akiről Gulyás Gergely elmondta,

Ha az a kérdés, hogy nagyra becsülöm-e, bízom-e benne, és tisztelem-e, akkor mindegyikre igen a válasz. Kiváló püspöknek tartom

Még mindig a barátjának tartja Gulyás Magyar Pétert?

Az RTL Magyar Péterről is kérdezett még, mire Gulyás közölte, októberben beszélt Magyar Péterrel legutóbb, és szerinte nem fér bele a barátságba, ha a másik oldal fenyeget.

Magyar Péter azon állítása kapcsán, mely szerint a nemzetbiztonság emberei beleavatkoztak abba, hogyan váljon el feleségétől, Varga Judittól, Gulyás kijelentette,

a szolgálatoknak semmi köze ahhoz, hogy valaki válik.

Nincs belső konfliktus a Fideszben

Magyar Péter a Partizán kamerái előtt a hétvégén a Fideszen belül fokozódó belső feszültségekről is beszélt. Gulyás arra a kérdésre, hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, elmondta, ezt nem tudja, ugyanakkor tagadta, hogy belső ellentét volna a pártban.

Gulyás Gergelynek még megvan Magyar Péter üzenete, de nem fogja megmutatni

Rendelkezésemre áll természetesen az üzenet, de nem szeretnék vele előállni, mert még ha modortalanul is jött az üzenet, úgy veszem, hogy a magánjellegű kapcsolattartás része volt 

– fogalmazott Gulyás Gergely Magyar Péter állítólagos fenyegető üzenetéről.

Miért hallgatott Orbán Viktor a lemondások után?

Erre a kérdésre Gulyás Gergely a miniszterelnök szombati évértékelőjét emlegette.

Novák Katalin juttatásai miatt nem lehet törvényt módosítani

Nem lehet és nem is kell visszamenőleges hatállyal törvényt módosítani azért, hogy elvegyék a volt államfő kiemelt juttatásait.

Gulyás Németországot említette, ahol hasonló vita volt vita Christian Wulff lemondása után. Novák csak akkor kapja havi 4,59 millió forintos fizetését, ha más TB-jogviszonya, vagyis új munkája nincs.

Valószínűsítem, hogy Novák Katalin elég hamar dolgozni fog valahol

 – tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Mire gondolt Gulyás Gergely? Rejtélyes üzenettel zárta a...

képcím

Gulyás Gergely: Ami most történik, ahhoz nincs közöm, de ha...

képcím

Magyar Péter: Brutális megszorításokra készültök - 5 pontban...