Kiemelt Hírek 2018. július 28.

Komoly figyelmeztetést adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 28.
Egyre nagyobb a parlagfűpollen-koncentráció.

Már tüneteket okoz a parlagfű – hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) pénteken. Az intézet kiemelte: az idei parlagfűszezonra a korai pollenszórás jellemző, ezért a hatékony védekezés érdekében azt javasolják az allergiásoknak, hogy minél előbb keressék fel orvosukat.

A közlemény szerint a növény pollenje az elmúlt hetekben jelent meg a levegőben, ugyanakkor a koncentrációja a csapadékos időjárásnak köszönhetően nem emelkedett jelentősen. Azonban bizonyos napokon lokálisan már többfelé (főleg az Alföldön és a Dunántúl déli részén) jelentkezett tüneteket okozó pollenterhelés.

A legnagyobb pollenterhelés az Alföldön és a Dunántúl déli részén várható

Jelenleg az ország nagyobb részén a parlagfű tekintetében alacsony-közepes pollenterhelés jellemző.

A következő napokban viszont várhatóan emelkedik majd a parlagfű pollenkoncentrációja, így az Alföld nagy részén és a Dunántúl déli területein a pollenterhelés feltehetően eléri a tartós tüneteket okozó mértéket.

Magas parlagfűpollen-koncentráció idején megfelelő gyógykezelés hiányában tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, “piros szem” (kötőhártya-gyulladás), szemfáradékonyság, továbbá fáradtság és levertség érzés, nagyobb alvásigény jellemző az allergiásokra.

Az OKI naponta térképes előrejelzést készít a helyzetről, amely a https://efop180.antsz.hu oldalon érhető el.

Keresés az oldalon