Kiemelt Hírek 2018. június 22.

Kiskapu segítségével 300 ezer álláskereső adataihoz lehet hozzáférni

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 22.
A kényes információk eléréséhez még csak nem is kell létező cég.

Nem létező cégnévvel, néhány céges adattal és egy felszámolás alatt álló cég adószámával több százezer munkavállaló adataihoz lehet hozzáférni nemcsak a profession.hu oldalon, hanem a workania.hu oldalon is – írja a HVG.

Regisztráció után céges profillal közel 300 ezer ember lakhelyéhez, életkorához és beszélt nyelveihez van hozzáférési lehetőség, továbbá kideríthető, hogy egy alkalmazott munkahelyet akar-e váltani, és ha igen, milyen fizetési igénnyel.

A profession.hu felületén a céges regisztráltak két hétig, míg a workania.hu oldalon korlátlan ideig lehet nézelődni az álláskeresők között, utóbbinál csak az adatok megszerzéséért kell külön fizetni. Természetes személyként ugyan nem lehet hozzáférni ezekhez a kényes álláskeresői adatokhoz, de úgy tűnik, még annak ellenére sem ellenőrzik a céges profilok valódiságát, hogy május 25-én szigorúbb adatvédelmi szabályozás lépett életbe.

Az esetből akár adatvédelmi incidens is lehet, mivel a GDPR értelmében jogosulatlan harmadik fél nem férhet hozzá a felhasználók személyes adataihoz.

Martis István, a profession.hu ügyvezetője elárulta, a megrendelő cégeket az ügyfélszolgálatuk ellenőrzi, és az követ el visszaélést, aki valótlan adatokkal próbál bizalmas információkhoz jutni.

Keresés az oldalon