Kifogyhat télre a gáztartalékaiból Európa

Startlap - Startlap
A Kreml reagált Ukrajna EU-s tagjelöltségére; Mariupolban haltak meg a legtöbben a háború kezdete óta; Novák: Ukrajna megtámadása elfogadhatatlan; Bolsoj Burger lett a Big Macből Oroszországban. Az ukrán-orosz válság hírei.

Kifogyhat télre a gáztartalékaiból Európa

A legrosszabb forgatókönyv az, ha leáll az Északi Áramlat 1-en az orosz gázszállítás. Ha figyelembe vesszük a lehetséges válaszlépéseket, akkor is elkerülhetetlennek látszik, hogy „racionalizálásra” lenne szükség a fogyasztásban, miután a készletek csak januárig tartanának ki. A témáról ebben a cikkben írnak bővebben.

Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt ajánl Grúziának, Moldovának és Ukrajnának

A döntést Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke jelentette be pénteken. Részletek.

A Kreml reagált Ukrajna EU-s tagjelöltségére

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Oroszország szorosan figyelemmel kíséri Ukrajna uniós tagságra irányuló erőfeszítéseit. (24.hu)

A luhanszki kormányzó szerint lehetetlen elhagyni a szeverodonyecki vegyi üzemet a civileknek

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szerhij Hajdaj luhasznki kormányzó szerint képtelenség és életveszélyes elhagyni a szevorodonyecki Azot vegyi üzemet a civileknek, mivel kint heves bombázások és intenzív fegyveres harcok dúlnak. (24.hu)

ENSZ: Egész Ukrajnában Mariupolban haltak meg a legtöbben a háború kezdete óta

A mariupoli halálesetek száma és a pusztítás mértéke arra utal, hogy az orosz fél „súlyosan megsértette” a nemzetközi emberi jogi törvényeket – jelentette ki Michelle Bachelet az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Emberi Jogi Tanácsa előtt Genfben, ahol bizottsága jelentését ismertette a mariupoli helyzetről. A cikk itt folytatódik.

Novák: Ukrajna megtámadása elfogadhatatlan

Novák Katalin elnöki beiktatása utáni első írott nagyinterjúját a Telexnek adta. A kormánypárti körök megközelíthetetlenek a független sajtó számára, így a szokatlan gyakorlatról Novák rögtön az elején elmondta: “köztársasági elnökként minden magyar embert képviselnem kell, és azokhoz is szeretnék eljutni, akiket az önök felületén keresztül tudok megszólítani”. Részletek.

Bolsoj Burger lett a Big Macből Oroszországban

A McDonald’s cégére csaknem 850 étterem bejáratánál ágaskodott Oroszországban még háború előtt. Az amerikai gyorsétteremlánc azóta – a média nyomására előbb ideiglenesen lehúzta a rolót, majd a bizonytalan üzleti környezetre hivatkozva –  végleg kivonult, franchise-rendszerben működő üzletei többségét értékesítette. Néhány ezek közül múlt vasárnap nyitott újra. Ezekről olvashatsz itt egy beszámolót.

Ukrajna helyett a BBC rendezheti az Eurovíziót

Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hagyományosan a győztes ország kapja az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát a következő évre, ám most meg kell szakítani ezt a szokást. Bővebben.

Dupla esküvőt tartottak az orosz-ukrán frontnál

Az esküvő után vissza kellett menniük a frontra az ifjú házasoknak, akik az ukrán hadseregben ismerkedtek meg. Videón a szertartás.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

NATO-főtitkár: Ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek...

képcím

Magyarország megvétózta a srebrenicai mészárlás emléknapját,...

képcím

Egyoldalú határmódosítást tervez Oroszország