Kiemelt Hírek 2020. március 04.

Kiderült az igazság a bérekről: ennyit keres valójában a legtöbb magyar

Startlap Kiemelt Hírek 2020. március 04.
A KSH pár éve felhagyott a mediánbérek közlésével, pedig ez az, ami megmutatja, mennyit keres a legtöbb ember. Helyette csupán a jóval magasabb átlagfizetéseket teszik közzé. Most kiszámolták, mennyit keresünk valójában. Reggeli hírösszefoglaló.

Az átlagfizetés nem is annyira átlagos: mutatjuk, mennyit kereshet igazából a legtöbb magyar

A Központi Statisztikai Hivatal 2016 óta nem közli a mediánbéreket, pedig ez az, ami megmutatja, mennyit keres a legtöbb ember. Ez az összeg alacsonyabb az  átlagkeresetnél, vagyis egy átlagmagyar kevesebb pénzt kap az átlagfizetésnél. Most azonban megbecsülték a mediánfizetések mértékét, így kiderült, mennyit keresünk valójában Magyarországon. A pontos számokért ide kell kattintani.

Koronavírus Európában: a WHO közölte a mortalitási rátát, az első spanyol halottról a boncolásig nem is tudták, hogy fertőzött

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója keddi genfi sajtótájékoztatóján beszélt a koronavírus  terjedéséről, mortalitási rátájáról, illetve egyebek mellett arról, miért veszélyesebb ez a fertőzés az influenzánál. Ha érdekelnek a részletek, akkor itt folytasd az olvasást

Mindeközben Spanyolországban kedden bejelentették, hogy megvan az új típusú koronavírus első helyi halálos áldozata, akinek a szervezetében csak a halála után mutatták ki a kórokozót. Spanyolországban a vírus az egész országot érinti. A spanyol megbetegedésekről, illetve a koronavírus miatti intézkedésekről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

A koronavírus Budapest turizmusát is megviseli: a szállásadók tömeges visszamondásokat tapasztalnak. De a tendencia nem érvényes mindenütt: a magyarországi szálláshelyeknek eltérő tapasztalatai vannak a koronavírus hatásairól. Részletek itt.

Egy 8 éves kislány a keddi domaszéki baleset áldozata

A négyfős család munkába és iskolába tarthatott, amikor a tragédia történt. A baleset körülményeiről ebben a cikkben videóriportot találsz.

Potenciálisan veszélyes aszteroidára bukkantak a csillagászok

2020 DM4 jezésű égitest előreláthatóan májusban fogja megközelíteni a Földet. 

Koronavírus Kínában: annyira durván cenzúráztak, hogy még a vírus szót sem lehetett leírni

Egy kedden közzétett kanadai tanulmány szerint Kína addig cenzúrázta a koronavírusról szóló internetes tartalmakat, amíg csak lehetséges volt. A kínai cenzúráról itt írnak bővebben.

Fotó: Billy H.C. Kwok/Bloomberg via Getty Images

Kínában egyébként tovább csökkent az új fertőzöttek napi száma, Dél-Koreában ugyanakkor erősen terjed a betegség. A friss adatokat erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Kevesebb pulykahús lesz az idén

160 ezer különböző korú és ivarú pulyka esett ki a piacról, amelyet nehéz lesz pótolni. A témáról  Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója nyilatkozik ebben a cikkben.

A kölcsönzött dolgozóktól könnyű megszabadulni, és ezt a Henkel körösladányi üzemében ki is használják

A körösladányi Henkel-gyárról legutóbb azért írt a sajtó, mert itt már a rabszolgatörvény kihirdetése előtt is akár heti 68 órában foglalkoztatták a munkaerőt. A dolgozók akkor folyamatos hatnapozásról és 12 órás munkanapokról számoltak be. Ezúttal újabb panaszok érkeztek az üzemből, most a sorozatos elbocsátások miatt. Az ügyről a Henkel is megszólalt. Minderről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Bankolás: hónapokba telhet, mire rájössz, hogy átvertek

Hétfőn elindult az azonnali átutalás rendszere, amellyel kapcsolatban a hozzáértők arra figyelmeztetnek: a gyorsasággal együtt járhat a biztonság csökkenése. A témáról Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő beszélt az ATV Start című műsorban. 

Brutálisan visszaesett a pálinkafogyasztás Magyarországon, a Pálinka Lovagrend komoly intézkedéseket sürget

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Közel 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma. A Magyar Pálinka Lovagrend a Pénzügyminisztériumhoz forfult az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében. Mi áll ennek a hátterében? Mennyi pálinkát iszunk? Milyen változtatásokat szeretne a szakma? Innen kiderül.

Még sokáig változékony marad az idő

Kiadós eső, napsütés, erős, viharos szél, és alkalmanként égzengés is jelemezheti a következő napok időjárását. Részletes előrejelzést itt találsz.

Keresés az oldalon