Két magyarért is izgulhatunk hajnalban: Anita Beregszászról jutott el az Oscarig, Angelina Jolie-nak írt forgatókönyvet

Doron Anita alkotása a legjobb animációs filmek kategóriájában versenyzik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-04 20:41

A legjobb animációs filmek mezőnyében van A kenyérkereső, amelynek forgatókönyvét a kárpátaljai magyar családba született Doron Anita írta Deborah Ellis regénye alapján. A filmet Angelina Jolie jegyzi mint producer, aki két nagyon eredeti látványvilágú animáció után állt be az alkotók csapata mellé, írja a 444.hu.

A kenyérkereső egy magát fiúnak álcázó afgán kislányról szól, aki arra teszi fel az életét, hogy megmentse az apját. A film nagyon jó kritikákat kapott és már a Golden Globe-ra is jelölték, ugyanazzal a négy másik animációs filmmel egyetemben, amik az Oscaron is versenyeznek. A kenyérkereső amolyan Dávidként áll szemben Góliáttal, vagyis az új Pixar filmmel, a Cocoval, de Antiáéknak már az is nagy öröm, hogy idáig eljutottak.

Az alábbi képen a film alkotói láthatók Los Angelesben, Doron Anita balról a második.

Közzétette: The Breadwinner – 2018. március 1.

Anita 1974-ben Beregszászon született, először magyar verseket írt, aztán 12 évesen kezdte el első filmjét forgatni egy Super 8-as kamerával a helyi folyót szennyező gyárakról. Emiatt a tanácselnök megfenyegette, hogy kirúgatja a szüleit ha nem hagyja abba, de ők a folytatásra bíztatták gyereküket. 16 éves korában Izraelbe emigráltak, ahonnan öt évvel később Kanadába költözött, itt 2002-ben szerezte meg diplomáját a torontói Ryerson Egyetemen. Gyakornokként Atom Egoyannal dolgozott, aztán rövidfilmeket készített, első nagyjátékfilmjének pedig még az operatőre is saját maga volt.

Az angol nyelvű Wikipédia ukrán-kanadai rendezőként ír róla. Külön jelzett a szerkesztőknek, hogy írják át magyar-kanadaira, de azt a választ kapta, hogy ebbe ő nem szólhat bele. Most egy újabb animáción dolgozik A kenyérkereső csapatával, és ha minden jól megy, jövőre két saját filmje is forog majd – de régi terve, hogy egyszer visszamegy dolgozni Kárpátaljára.

Címlapkép: Facebook

Mai nap hírei

Vonulásos tüntetést tartottak Budapesten

demokrata.hu9 órája

A férfiak jobban, a nők tovább szenvednek a koronavírustól

napidoktor.hu12 órája

Mintha víz alatt élnél: a tüdőfibrózis

szimpatika.hu12 órája

Élőben jelentkezünk az október 23-i megmozdulásokról

ezalenyeg.hu12 órája

Le szoktad takarni a nyilvános toalett ülőkéjét papírral? Soha többé ne tedd!

joy.hu13 órája

„Szeretni tanultam tőled, Papa” – Szilágyi Lilu levele nagypapájához, Gyarmati Dezsőhöz

wmn.hu13 órája

„Sárga por jön Kína felől” – figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak otthon Észak-Koreában

szeretlekmagyarorszag.hu13 órája

Kézműves örök karácsonyfával rukkolt elő az IKEA

hamuesgyemant.hu19 órája