Kiemelt Hírek 2018. július 19.

Két éve hunyt el Somló Tamás

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 19.
Az LGT egykori énekese hosszú betegség után hunyt el.

Somló Tamás 2016. július 19-én, vagyis éppen két éve hunyt el. Az énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző 68 évesen vesztette életét, miután évekig súlyos betegséggel küzdött.

Zenetagozatosként már gyerekként hegedülni tanult, majd az Állami Balettintézet Gimnáziumában több fúvós hangszeren is játszott, később pedig zongorázott és basszusgitározott. Tanult az Állami Artistaképzőben is.

1964-ben, 17 évesen került az Omega együttesbe bátyja, György ajánlására, majd a Kex és a Non-Stop együttes tagja volt, mielőtt 1973-ban az LGT énekese, basszusgitárosa, szaxofonosa lett.

Az Omegából való távozását követően bejárta a világot. Öt Luxor nevű artistatársulatával, különböző európai országokban, illetve a Közel-Keleten és Dél-Amerikában léptek fel. A társulatban ő, három lánya, valamint egy fiú dolgozott. Egy idő után azonban a lányok – az ő szavaival élve – „szerelmesek akartak lenni”, és a világ különböző pontjain férjhez is mentek, így a csapat feloszlott.

Somló ekkor visszatért a zenéhez. Előbb a rövid életű, de annál nagyobb legendává érett Kex tagja lett, majd a Non-Stop nevű „foci- és zenekar, focizenekar” következett, amelynek ezt a titulusát szó szerint kell venni, ugyanis minden koncertjükre két órával hamarabb érkeztek, hogy legyen idejük futballozni.

Innen már egyenes út vezetett az LGT-be. A Non-Stop ugyanis többször fellépett a csapat előtt, így amikor Frenreisz Károly basszusgitáros úgy döntött, hogy elhagyja a bandát, Barta Tamás gitárosnak egyből Somló jutott eszébe lehetséges utódként. Az sem zavarta, hogy Somló ekkor még nem tudott basszusgitározni, hiszen „játszik az mindenen”, majd ő két hét alatt megtanítja erre is. Somló pedig igent mondott a felkérésre.

Legismertebb dalai közé tartozik többek között az Álomarcú lány, az Annyi mindent nem szerettem még, a Boogie a zongorán, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért. Az LGT mellett hat szólólemeze is megjelent.

2004-ben jogi diplomát szerzett, és még abban az évben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével.

Amikor az LGT zenekar 1987-ben felfüggesztette a működését, Somló először külföldre ment, Dániában zenélt, de aztán hazatért, és szólópályát kezdett. Ekkor született például a Patika című sorozathoz az egyik legnagyobb slágere az Olyan szépek voltunk.

2012-ben a The Voice – Magyarország hangja című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja volt.

Türelemmel viselt, hosszú, súlyos betegségben, Budapesten halt meg. 2016. július 20-án este 6-tól a Tabánban tiszteletére emlékkoncertet rendeztek zenésztársai. Élete utolsó fellépésére pedig annak ellenére ment el, hogy akkor ez már nagyon nehezére esett, ugyanis beteg gyerekeknek adott elő, és az ilyesmit sosem mondta volna le.

Temetésére 2016. július 21-én került sor a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben. Utolsó útjára elkísérte többek között Bródy János, Karácsony János, Presser Gábor, Laux József, Charlie, Demjén Ferenc, Zalatnay Sarolta, Balázs Fecó, Solti János, Székhelyi József, Gerendás Péter, Pajor Tamás, Király Viktor, Benkő László, Tóth Vera, Bornai Tibor, Márton András, Jávori Ferenc, Závodi János, Mihály Tamás, Dés László, Gallai Péter.

Korábbi zenésztársai ezt követően, szeptember 4-én hivatalosan bejelentették, hogy egykori társuk nélkül az LGT nem lép fel többet.

Keresés az oldalon