'Kemény üzenet', 'brüsszeli bosszú' - lapszemle a Sargentini-jelentésről

Startlap - Startlap
A lapok a döntést értékelik, több portál a jelentés elfogadásának gazdasági, politikai hatásairól cikkezik.

Rásütötték a szégyen bélyegét az Orbán-kormányra

Rásütötték a szégyen bélyegét az Orbán-kormányra az EP-képviselők címmel közölt írást közvetlenül a Sargentini-jelentés megszavazása után a 444.hu. A lap úgy fogalmaz: ahhoz, hogy Európai Parlament megszavazta, hogy a magyar kormánnyal szemben induljon eljárás az európai értékek veszélyeztetése miatt, az kellett, hogy az európai képviselők több mint kétharmada támogassa a döntést.

Ez egy kemény üzenet, azt jelenti, hogy az európai pártok elsöprő többsége szerint Magyarországon nem működik jól a demokrácia.

– húzzák alá.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy eddig az Európai Parlament más országgal szemben még nem indított ilyen eljárást.

A hetes cikk nekünk szól, de nem rólunk

A hetes cikk nem fogja megváltani Magyarországot – olvasható az Indexen. Mint a szavazás előtti napon született cikkben írják, a jelentés már csak a terjedelméből adódóan is felületes.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet, hogy néhány tíz oldalon nem tudnak a mélyére ásni a társadalmi problémáknak, amelyek azt okozták, hogy a magyar politikai kultúra, az állam vezetése és a jogrendszer eltávolodik a nyugat-európai ideáloktól, így

nem is arra való, hogy Magyarországon változást okozzon.

A cikkben többek között az is olvasható, a hetes cikkely szerinti eljárástól “a Fidesz nem fog erkölcsösebben politizálni”, az ellenzéknek nem segít megerősödni, a Fideszt emiatt nem fogják megbüntetni. A döntés arra viszont jó – írja a lap – , hogy első számú kampánytémává válhat, vagyis egy olyan show, amiben a középpontba a magyar kormány kerül.

Orbán Viktor álmodni sem tudna szebb felállásról. Orbán Viktor politikai viselkedésének a lényege, hogy nem elkerülni próbálja a konfliktusokat, hanem aktívan keresi őket. Mert egy konfliktusban öltheti magára azt a szerepet, amit a legjobban szeret, és amiben a legnagyobb gyakorlata van: a szabadságharcos szerepet

– írják, kiemelve többek között azt is, hogy emellett a hetes cikk figyelemfelkető, az Európai Parlamentnek presztízs értékű és az Európai Néppárt ellenfelei is jól járnak.

“Durva jogi trükközés”

“Megszavazták az EP-ben a Sargentini-jelentést, a Magyarország elleni bosszút” – ezzel a címmel hozta le a hírt az Origo.  A lap szerint szavazás eredményéhez “durva jogi trükközés kellett”, mivel a tartózkodó szavazatokat nem vették figyelembe. A lap szerint éppen a tartózkodó képviselők szavazatainak a “mellőzésén” múlt, hogy meglett a kétharmados többség az EP-ben.

Magyarország elleni dühös bosszú a jelentés

– olvasható a cikkben. (Szijjártó Péter a szavazás után egyébként éppen a tartózkodó szavazatokra hivatkozva csalást emlegetett).

Elfogadták a Sargentini-jelentést, mi lesz így Magyarországgal?

– teszi fel a kérdést a Portfolio. A lap szerint számos fontos politikai és akár gazdasági következménye is lehet annak, hogy az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló jelentést és így felszólította az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy vizsgálja meg a magyarországi helyzetet, illetve probléma esetén tegyen ajánlásokat az országnak.

A cikkben a lehetséges következményeket veszik sorba röviden, így például azt a megállapítást teszik, hogy bár végső és súlyos szankciókra nincs kilátás, és ettől nem kell tartania Magyarországnak,

ám befektetői bizalmat csökkentheti Magyarország irányába.

A döntés emellett kihathat a 2020 utáni következő uniós költségvetésből a támogatások kifizethetőségére és így a magyar gazdaság közép távú növekedési kilátásaira is. Felhívják a figyelmet arra is, hogy bár a mai EP-döntés a most futó 2014-2020-as ciklus pénzkifizetéseit közvetlenül nem érinti, de az EP-döntés miatt a Bizottságon még nagyobb a nyomás, hogy a Magyarországi uniós támogatás-felhasználási folyamatokat még szigorúbban vizsgálja.

 

Külföldön is címlapon szerepel Orbán

A hvg.hu külföldi lapszemléjéből kiderül, számos nemzetközi lap, így a CNN, a Bloomberg, és a Financial Times is címlapon hozta le a Sargentini-jelentésről szóló döntés eredményét.

A Bloomberg azt írta:

Orbán példa nélküli rendreutasítást kapott ma az Európai Uniótól.

Ez is érdekelhet

képcím

Csirkehiány lehet a boltokban a szakmai szervezet szerint

képcím

Megjelent a rendelet az oltási igazolványról

képcím

Orbán megfejtette a "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogent