Karsai Dániel bízik abban, hogy joga van a tisztességes halálhoz

Startlap - Startlap
A 46 éves alkotmányjogásznál a súlyos szenvedést okozó ALS-t diagnosztizálták még 2022-ben. Egy éve még 45-50 kilométert kerékpározott rendszeresen, ma már nem tud egyedül fürdeni sem a betegsége miatt.

A Telex készített egy hosszabb interjút Karsai Dániellel, akinél tavaly nyár végén diagnosztizálták az ALS-t, amely az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. 

Váratlanul érte a diagnózis

A 46 éves alkotmányjogász egy éve még rendesen mozgott, ma már nem tud egyedül enni, fürdeni és a járás is rendkívül nehezére esik. Ez az állapot rohamosan  súlyosbodik, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. 

Nemcsak magát, hanem sorstársait is képviselni akarja, mert mint hangsúlyozta, minden embernek joga van ahhoz, hogy saját maga döntsön élete végéről. 

A Telex kérdésére elmondta, hogy 2021-ben jelentkeztek nála az első, ALS-re utaló jelek, ami abban mutatkozott meg, hogy kissé ügyetlen volt a bal keze. Aztán 2022 augusztusában egy 1700 méter magas túrán mindkét keze sokkal ügyetlenebbé vált a hideg hatására, ezért azonnal megszakította a kirándulást, hogy kivizsgálják.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. Az ebben szenvedő személy véglegesen elveszíti mozgásképességét olyannyira, hogy a légzőizmai is leállnak, végül megfullad. A szórványos esetek jellemzően 40 és 60 éves kor között kezdődnek. 

Az orvosok Karsainak bemutatott végső diagnózisa már az ALS-ről szólt, bár az elején nem volt egyértelmű, ezért minden mást kizártak a lehetőségek közül. 

Pánikbeteg lett 

Mikor megtudta mivel áll szembe, annyira lesújtotta a hír, hogy egy hónapig szándékosan nem nézett utána, miről is van szó. Családtagjaival, barátaival aztán egy idő után nyíltan közölte a tényeket, bár idővel nehezére esett saját haláláról újból és újból beszélnie.

Mindenki empatikusan viselkedett, de megrendítő volt számukra a hír. Akkori barátnőjével szakítottak, mert nem tudta volna végig csinálni mellette. Karsai egyetértett a döntésével, nem hibáztatta.

A jogász a diagnózis után pánikbetegséggel küzdött, idő kellett ahhoz hogy antidepresszánsok segítségével hozzászokjon az állapotához, amivel mostanra már megbékélt.

A nehézségek

A tüneteket gyakorlati példákon keresztül mutatta be: két percbe telik felállnia a kanapéról, enni, fürödni nem tud egyedül, olyan ügyetlenné vált a keze sajnos. Gyakorlatilag mindenben segítőkre szorul, olyan tevékenységben is, amit hároméves kora óta rutin szerűen végez.

Orvosai szerint az átlag túlélési idő 2-5 év, de Karsai szerint van akit fél év alatt elvisz az ALS. Ő a tünetek megjelenése óta már két évet is túllépett. 

Méltósággal távozni, ez a cél

Méltósággal szeretne véget vetni életének, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult. Innentől kezdve Facebook-oldala is a nyilvánosság középpontjába került.

Fontosnak tartja, hogy közösségi felületén kommunikáljon, hiszen sorstársain is segíteni akar, illetve szakmai szempontból is lényeges, hogy az eljárás vége az legyen: mindenki szabadon dönthet arról, miként ér véget az élete. 

Magyarországon jelenleg bárki segítené öngyilkosságában, bűncselekményt követne el. A hatályos jogszabályok szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatna így az illető.

A per

A gyorsított eljárással november 28-ra tűzték ki a tárgyalást. Karsai bízik abban, hogy sikeres lesz az ügy kimenetele. Eddig 10 hasonló pert indítottak, de Magyarországról még soha egyet sem. Ha sikerrel zárulna az ügy, akkor az ítéletet idehaza egy jogszabály-módosítással lehetne csak végrehajtani

Környezetében senki sem akarta lebeszélni a perről, maximális támogatást kapott mindenkitől. Számára erőt ad az a kettőség, hogy alkotmányjogászként önmagát képviseli, miközben betegként a folyamat részesévé vált. 

A hozzám hasonló helyzetben lévők nem tudnak rosszabb helyzetbe kerülni, mint amiben most vannak. Itt mi csak nyerni tudunk. Ha elveszítjük ezt a csatát, a harcot folytatjuk tovább, ez nem elvesztegetett idő. Nekem az emberi jogi pereskedés az életem

– mondta Karsai Dániel.

Ez is érdekelhet

képcím

Súlyos baleset történt egy tiroli sípályán - A hét hírei...

képcím

Elhunyt Andresz Kati

képcím

Meghalt Máté István, a Mentés Másként Alapítvány elnöke