Karikó Katalin, vakcinalottó, punkra búcsúzó Merkel, a Mars hangja - az év legfontosabb külföldi hírei

Startlap - Startlap
Az év végéhez közeledvén, 2021 legfontosabb külföldi történéseit is összegyűjtöttük hírösszefoglalónkban.

“A disznósajt az igen szakmai munka volt” – Karikó Katalin lett a pandémia magyar szupersztárja, akiről már bolygót és csecsemőt is elneveztek, Nobel-díjat mégsem kapott

A szolnoki születésű, Amerikába emigrált kutatóbiológus nemcsak a magyarok, hanem a világ számára is a járvány egyik meghatározó alakjává vált. Karikó Katalin híres megszállottságának köszönhető az a technológia, amelyre épülve képesek voltak megalkotni a Pfizer-BioNTech Covid19-vakcinát, és ezzel mindannyiunk feje tetejére fordult világa, főleg a beoltottak számára, újra élhetővé válhatott. 

Karikó Katalinról keresztelte el újszülött kislányát egy amerikai házaspár, bolygó is viseli a nevét, Spanyolországban gigantikus falfestmény készült róla, bekerült a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, Harry herceg és Kate Winslet mellé, három munkatársával közösen az Év hősei voltak a Time magazinban, és a sornak még nincs vége. Karikó aktívan részt vett a hazai járványtájékoztatásban, emlékezetes pillanat volt az a bizonyos disznósajtos találkozó Orbán Viktorral.

Széles körben meglepődtek rajta, amikor a Svéd Királyi Tudományos Akadémia mégsem ismerte el munkásságát, maga a szervezet főtitkára is úgy véli, nem kérdés, hogy az mRNS-technológia megérdemelné a Nobelt.

Ötödik hullám, negyedik oltás, vakcinalottó: koronavírus a nagyvilágban

Ahogy a tavalyi év, úgy az idei is a koronavírus-járvány jegyében telt, a lezárások-enyhítések hullámzásának árnyékában, új szereplőként a tömegesen elérhetővé vált vakcinával. Az oltási hajlandóság növelésének versenyében a görögök – elsőként – meglépték, amit a magyar kormány nem mert, és kötelezővé tették a vakcinát, a szlovákok pedig a vakcinalottót indítottak, nagy összegű főnyereménnyel.

Alex Wong/Getty Images

Orbán Viktor egykori “laborja”, Ausztria éles fordulattal a közvéleményt megrettentő szigorításokat vezetett be, Izraelben már az ötödik hullámot számlálják, Romániában betegek százai vártak a kórházak előtt mentőautókban a felszabaduló ágyakra, Szlovákiában maga a miniszterelnök közölte, hogy az egészségügy az összeomlás szélén áll a koronavírus miatt. 

Angela Merkel egy keletnémet punk énekesnő dalára búcsúzott a politikától

Clemens Bilan – Pool/Getty Images

A sokak által az EU de facto vezetőjének tartott Merkel három évvel ezelőtt, négy választási győzelem után jelentette be, hogy 2021-ben nem indul újra a kancellári címért, mandátuma lejártával távozik. A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással búcsúztatta őt a német hadsereg Berlinben néhány héttel ezelőtt. Angela Merkelnek sikerült meglepetést okoznia: Európa leghatalmasabb asszonya Nina Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (vagyis “Elfelejtetted a színes filmet”) című slágerét kérte a Bundeswehr katonazenekarától. Merkel helyét a kancellári székben korábbi pénzügyminisztere, Olaf Scholz vette át.

“Ez horror. Nem tud mást tenni az ember, mint sírni” – pusztító árvíz söpört végig Európán

Aki még mindig nem érti, hogy a klímaváltozásnak következményei vannak, azon nem lehet segíteni.

2021 júliusában végzetes áradások sújtották Európát. A vízözön az Egyesült Királyságban indult meg először, hirtelen áradásként, majd a kontinens folyómedencéit érintve mintegy 250 ember halálához vezetett. Az áldozatok döntő többsége Németországban és Belgiumban veszítette életét, ahol valószínűtlen méretű rombolásnak voltunk tanúi, teljes települések kerültek víz alá. 

“Trump eszét vesztette” – megtámadták a Capitoliumot, négy ember meghalt, Joe Biden let az Egyesült Államok 46. elnöke

Január 6-án Donald Trump hívei megrohamozták az Egyesült Államok törvényhozásának épületét, miután a leköszönő elnök kijelentette, hogy vereségét nem ismeri el, és híveit arra biztatta, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz. A tüntetők betörtek az épületbe, a megmozdulás elfajult, egy nőt lelőttek, mások egyéb sérüléseikbe haltak bele. Trump több munkatársa azonnali hatállyal lemondott. Két héttel később Joe Bident beiktatták, az eskütétele pillanatában – 150 év hagyományait felrúgva – Donald Trump nem volt jelen. Lady Gaga és Jennifer Lopez viszont igen. Trump utolsó elnöki beszédében későbbi visszatérésére utalt. 

“Így néz ki a vereség” – terrortámadással ért véget a háború Afganisztánban

Andrew Renneisen/Getty Images

Az amerikai haderők kivonulásával befejeződött a szeptember 11-i események miatt elindult afganisztáni háború. Az Egyesült Államok elszámította magát, az általuk felépített afgán haderő és a kormány másfél hét alatt elesett, a helyben állomásozó külföldiek – köztük magyarok – és menekülő civilek tízezreinek kimenekítését már a tálibok uralta Kabulon át kellett megszervezni. Az amerikai vezetés igyekezett azzal elkendőzni totális kudarcát, hogy az afganisztáni szerepvállalás céljaként a terrorizmus elleni harcot jelölte meg – aztán augusztus végén, még az evakuáció közben robbantássorozat rázta meg a fővárost, legalább 170 ember halálát okozva.

A román kormány megbukott, az osztrák kancellár lemondott

“Országom előrébb való a személyemnél” 

– fogalmazott Sebastian Kurz, amikor októberben bejelentette lemondását korrupciós vádak miatt, néhány nappal azután, hogy az osztrák államügyészség házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban.

Szinte napra pontosan Kurz lemondásával egy időben, egy fejre állított, vérző Superman-szobor vigyázta a román parlamenti ülését, amikor megszavazták a Florin Cîțu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Hallottad már a Mars hangját? Leszállt a Perseverance, történelmi jelentőségű felvételek érkeztek a Földre

A 2,4 milliárd dolláros marsjáró, amelynek egy hetedik osztályos diák adta az “Állhatatosság” nevet, több mint fél év utazás után, magyar idő szerint február 18-án este 10 óra körül, különleges körülmények között landolt a 250 méter mély Jezero-kráterben. Míg az első olyan fotót, amely a vörös bolygóról érkezett (1964-ben) a NASA munkatársainak kellet kiszíneznie, a Perseverance videó- és hangfelvételeken közvetíti nekünk a vörös bolygó elképesztő tájait és dallamát.

Amikor a milliárdos, a veterán, a geológus és a kórházi asszisztens űrtörténelmet írt Elon Musk segedelmével

Joe Raedle/Getty Images

200 millió dollárból, mindenféle kormányzati segítség nélkül, szinte teljesen képzetlen csapattal, és – talán ez a legfurcsább elem mind közül – az amerikai milliárdos, Jared Isaacman személyét leszámítva, (hozzá képest) csupa szegény emberből álló legénység állt Föld körüli pályára a SpaceX űrhajójával az idén. 30 ezer kilométer per órás sebességgel keringve újabb nagy lépést tettek az emberiségnek.

Egy makacs ló egy sportág tragédiájához vezetett, Max Verstappen egy utolsó előzéssel világbajnokságot nyert

Marijan Murat/picture alliance via Getty Images

Az idei évre halasztott 2020-as olimpia eseményeiről nehezen lehetne behatóan megemlékezni, így csak néhány kevésbé sportos, de annál érdekfeszítőbb mozzanatot idéznénk fel. A kötögető brit toronyugrót, akit mindannyian a szívünkbe zártunk, és sikeresen elkészült kardigánjával. A világ- és Európa-bajnok Annika Schleu esetét, akinek a lova, Saint Boy nem mozdult, ő sírva fakadt, végül az ügy nem várt következményeként kivették a lovaglást az öttusa számai közül, és a jól értesültek szerint Saint Boy és lótársai helyét a kerékpárok vehetik át. Végül Simon Bailes-t, a tornasport koronázatlan királynőjét, aki Tokióban mentális állapota miatt részben feladta a versenyt.

A Forma-1 is maradandó szezonnal zárt, amely Hamilton és Verstappen kiélezett harca miatt néha egyetlen futamban több izgalmat nyújtott, mint korábban egy teljes idény. Verstappen – hollandként először – a sport történetének 34. világbajnoka lett. Michael Schumacher rekordját azonban nem tudta megdönteni. 

Külföldi kiválóságok, akik 2021-ben hunytak el

Idén is ikonikus művészekkel, kutatókkal, sportolókkal és műsorvezetőkkel lettünk szegényebbek. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a külföldi kiválóságokat, akik 2021-ben hunytak el.

Jean-Paul Belmondo, Michael Constantine, Richard Donner, Fülöp edinburgh-i herceg, Larry Flynt, Willie Garson, Charles Grodin, Dusty Hill, Hal Holbrook, Halyna Hutchins, Larry King, Cloris Leachman, Gerd Müller, Christopher Plummer, Anne Rice, Stephen Sondheim, Phil Spector, Desmond Tutu, James Michael Tyler, Charlie Watts, E.O. Wilson

 

Infláció, Márki-Zay, Pegasus és a bukott államtitkár: ezek voltak az év legfontosabb hazai hírei deltától omikronig.

Címlapfotó: Clemens Bilan/Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Erőss Zsolt özvegye Suhajda Szilárd tragédiájáról - fotókon a...

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Hivatalos: Joe Biden indul a 2024-es elnökválasztáson