Ausztriában ismét teljes lezárást rendelnek el, és kötelezővé teszik az oltást

Startlap Utazás
Az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Ausztriában a koronavírus terjedése miatt hétfőtől ismételten teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban – jelentette be pénteken Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

“Szembe kell néznünk a valósággal” – szögezte le a kormányfő, miután Tirolban a tartományok vezetőivel egyeztetett. A vírus nem megy sehova, hanem itt marad velünk, a meggyőzési kísérletek és kampányok dacára túl kevés ember adatta be eddig magának a védőoltást – fogalmazott az osztrák kormány vezetője. “Nem akarunk ötödik, hatodik és hetedik hullámot” – szögezte le. “Az egyetlen mód arra, hogy ezt az ördögi kört megszakítsuk, az az, ha növeljük a beoltottak arányát” – indokolta a kormánydöntést.

Az osztrák kancellár elmondta, hogy a lezárást tíz napra vezetik be, majd legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Illusztráció (GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

“Fájdalmas, hogy ismét ilyen intézkedéseket kell hoznunk” – hangoztatta Schallenberg.

Ausztriában a lakosság mintegy kétharmada adatta be magának a vakcina mindkét dózisát, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában, a hétnapos esetgyakoriság százezer főre vetítve 991, ami viszont az egyik legmagasabb a kontinensen.

Ausztriában az oltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sora dönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már csütörtökön elrendelték a lezárást.

(MTI)