Infláció, Márki-Zay, Pegasus és a bukott államtitkár: ezek voltak az év legfontosabb hazai hírei deltától omikronig

Startlap - Startlap
Az év végéhez közeledvén, rendhagyó módon 2021 legfontosabb hazai történéseit gyűjtöttük össze hírösszefoglalónkban.

A koronavírus nem ment sehová, sőt: deltától omikronig, harmadiktól negyedik hullámig jutottunk

Mintha abban a Bill Murray filmben élnénk, amelyikben Phil Connors tévériporter egy pennsylvaniai kisvárosban minden egyes új reggelen ugyanarra a napra ébred, és az idő nem halad, az események egyfolytában ismétlik magukat. A szigorítások és enyhítések egymást váltották, a járvány második hulláma el sem múlt, máris elkezdődött a harmadik, az eredeti kórokozónál fertőzőbb brit mutáns megjelenése miatt, a magyarországi lakosságarányos halálozási ráta globálisan az élre került

Ősszel beindult a negyedik hullám, az először Indiában kimutatott delta variánssal, és megérkezett Dél-Afrikából az omikron névre keresztelt változat is.

Az év újdonsága, és a járvánnyal kapcsolatos eddigi talán egyetlen, valódi jó hír, hogy végre megkezdődhetett a lakosság beoltása a koronavírus ellen. A vakcinák gyártása, elosztása és beadása eleinte képtelen volt kiszolgálni a keresletet, az emberek kígyózó sorokban várták, hogy megkaphassák az oltást.

További gondot okozott (és okoz a mai napig) az egyes oltóanyagát övező polémia, a mellékhatásoktól való félelem és az oltásellenesség, amelyen a magyar kormány megkérdőjelezhető adatközlése és a keleti oltóanyagok engedélyeztetési eljárásának homályos körülményei rendkívüli mértékben rontottak. Az oltottak számára bevezették a védettségi igazolványt, a kötelező oltás kérdését viszont a munkavállalókra hárította a kormány. 

Ezek voltak a kormány legfontosabb bejelentései: adóvisszatérítés, árplafon az üzemanyagoknak, nyugdíjemelések

A kiugróan megdrágult termékek közé tartozik az üzemanyag, a kormány végül novemberben, a folytonos áremelkedéseket követően intézkedett: 480 forintban rögzítette a 95-ös benzin és a gázolaj felső árát.

Szintén novemberben döntöttek a minimálbérről: jövő januárjától 200 ezer forintra emelték.

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A magas infláció miatt nyugdíjkorrekcióra, illetve nyugdíjemelésre volt szükség, ezenkívül nyugdíjprémium és 13. havi nyugdíj is érkezik az idősek számláira.

A gyermekes családok sem maradtak ki a 2021-es pénzosztásból, ők a maximum 809 ezer forintos adóvisszatérítéssel élhetnek.

Francia újságírók találgatják, hogyan kell kiejteni azt, hogy Hódmezővásárhely: Márki-Zay Péter megérkezett 

Egy tisztességes jobboldali pártot fogunk csinálni, amelynek az Európai Néppártban a helye.

Az ellenzéki előválasztás, melynek hála ismét részesei lehettünk olyan rég elfeledett, nagy élményeknek, mint főműsoridős, érdemi politikai tévéviták, váratlan fordulattal zárult: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett az összefogást alkotó pártok közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter elhozta a politikai kiszámíthatatlanság korát, úgy vált Magyarország komoly politikai tényezőjévé, ahogy soha még korábban senki. Személyét és a körülötte zajló történéseket kulturális jelenségként értelmezni ugyanolyan érdekes, mint politikaiként. És Orbán Viktor, aki az elmúlt években sorra gyűrte maga alá a jobboldali pártokat, egy komoly jobbközép formációval nézhet szembe – Márki-Zay Péter már a pártalapításon dolgozik.

Történelmi mélypontot döntött a forint, és minden, de minden sokkal drágább lett

Tavaly április elsején, amikor 369,5 forintért vásárolhattunk eurót, új rekord született. Idén ezt is sikerült megdönteni, sosem látott mértékben zuhant a fizetőeszközünk értéke, és az infláció egyre látványosabb méreteket ölt. Az élelmiszerek drágulását mindannyian közvetlenül érezhettük a pénztárcánkon, sajnos a folyamat jövőre folytatódni fog.

A kiskereskedelmen túl két ágazatban kapott igazán nagy hírverést az áremelkedés. Először is az autóipar, amelyet globális chiphiány sújt, megnövelve a használt és az új járművek piacának árait egyaránt, de ennél jóval nagyobb veszélyt jelent alumínium hiánya, amelynek köszönhetően akár a teljes iparág térdre kényszerülhet. Az építőanyagok költségei pedig – túlzás nélkül – szürreálisan megugrottak, hetek, hónapok alatt akár a többszörösére emelkedtek.

Az árnövekedés és a lezárások idén sem maradtak bezárások nélkül. Ez a négy üzletlánc például már márciusban lehúzta a rolót.

Pegasus: izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat

Getty Images

Egy nemzetközi újságírói együttműködés munkájának eredményeként robbant a hír, miszerint az Orbán-kormány számtalan fontosabb ellenlábasának telefonján megtalálták egy izraeli cég, az NSO Pegasus névre hallgató megfigyelőszoftverét.

Varga Judit, aki a többi kormánytaggal együtt kínosan ügyelt rá, hogy a lehető legkevesebb információt ossza meg a Pegasus-ügyről, júliusban éppen a néhány hónappal később váratlanul korrupciós vádakba belebukó Völner Pált nevezte meg, mint azon személyt, aki engedélyt adhat lehallgatásokra.

“Nehéz eldönteni, hogy ostobák, korlátoltak vagy aljasok és gonoszok” – melegellenes pedofiltörvényt fogadott el a parlament

Június 15-én ellenzéki bojkott, illetve a Jobbik támogatása mellett megszavazták az orosz mintára bevezetett, a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozó homofób propagandatörvényt, amely nemzetközileg is komoly visszhangot vert. A politikusoktól kezdve a német multikon át olyan, egészen váratlan színtereken is nyílt ellenállást váltott ki a törvény, mint a hírességek közösségi oldala.

Az ellenzék (mínusz a Jobbik) közös sajtótájékoztatón ítélte el a törvényt. Orbán Viktornak azt javasolták, ha nem tudja, mi a különbség egy meleg és egy pedofil között, kérdezze meg Szájer Józsefet vagy pedig Kaleta Gábort. Szájer József hírhedt ereszcsatornás ügyét egyébként márciusban, tulajdonképpen következmények nélkül lezárta a brüsszeli ügyészség.

Lemondott Völner Pál: aznap is elfogadott 5 millió forint kenőpénzt, amikor Magyarország szolgálatára felesküdött

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét november elején minden előzmény nélkül, teljes hírzárlat mellett letartóztatták. Decemberre aztán kiderült, hogy Schadl korrupciós szál egészen magasra fut: Völner Pál államtitkárt, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg. Az ügyészség szerint Schadl György 880 millió forint jövedelemre tett szert, miközben Völnerrel együttműködve, kenőpénzért cserébe “elintéztek” dolgokat. Völner Pál lemondott, a kormány mossa kezeit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat belsős forrásai állítják: életszerűtlen, hogy Varga Judit igazságügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter valóban ne tudtak volna Völner Pár érintettségéről.

A kínai vakcina lett az új lélegeztetőgép, Orbán Ráhel Spanyolországba költözött, a két év letöltendőre ítélt MOL-vezér, aki csak “rosszkor volt rossz helyen”: 2021 NER-hírei

Nehéz megtalálni a legjobbakat és a legfontosabbakat, ha az a kérdés, mit hozott számunkra ez az év a Nemzeti Együttműködés Rendszerének háza tájáról. Így az alábbiakban egy némileg véletlenszerű, de izgalmas válogatást ajánlunk a figyelmedbe a kormány holdudvarának büntetőügyei, magánéleti történései, beruházásai és figyelemreméltó ügyletei közül.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ilyen a miniszterelnök lányának és vejének élete, Kövér László kabinetfőnökének – aki egy alapítványi pénzből vásárolt 240 millió forintos budai villában él – székelyföldi medencés háza, a nemzetközi lapok által kirobbantott offshore botrány, amelyben a cseh kormányfőn túl Rogán Antal “jobbkeze”, Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik kulcsszereplője, és az Orbán-család régi ismerőse is érintett, aztán a MOL elnök-vezérigazgatója, akit két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Horvátországban korrupció miatt, a Tarlós István főpolgármestersége idején a BKV informatikai rendszerének üzemel­te­tését végző informatikai cég hátterében működő számlagyár, vagy a kínai vakcina beszerzésének zavarosa.

Orbán Viktor Novák Katalint jelölte köztársasági elnöknek

Az év utolsó kormányinfóját Gulyás Gergely helyett Orbán Viktor vezette a Karmelita kolostorban, ekkor jelentette be, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert szeretnék Áder János utódjaként látni.

Ferenc pápa Magyarországra jött, és majdnem ilyen fontos volt, hogy a matyóba öltöztetett Tóth Gabi kicenzúrázva énekelte saját számát a mise előtt

Szeptember 12-én Ferenc pápa egy rövid, de annál sűrűbb látogatás erejéig eljutott Magyarországra, ahol találkozott többek között Orbán Viktorral és Áder Jánossal, majd öltönyben kocogó testőrök kíséretében megérkezett a Hősök terére, hogy megtartsa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét. Az esemény másodlagos, de igencsak nagy érdeklődést kiváltó hírértékét az idei évben nagy erőkkel nyíltan kereszténnyé vált Tóth Gabi szolgáltatta zenés fellépőként. Az énekesnő eredetileg erdőben szeretett volna szeretkezni, de még a nyakláncán helyet foglaló Jézus Krisztus is kevés volt ahhoz, hogy ezt a sort megénekelhesse Ferenc pápa előtt.

Sport: amikor 4 milliárd dollárt bukott a Coca-Cola, mert Ronaldo arrébb tette az üvegeket a budapesti sajtótájékoztatón

UEFA/UEFA via Getty Images

A sporthíreket tekintve kifejezetten tartalmas volt az év, hiszen a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot és az olimpiát is az idei évre halasztották. Az eb-s pályafutásunk Münchenben, egy 2-2-es döntetlennel zárult, de nem volt ok szomorúságra, mivel a magyar válogatott a várakozásokat felülmúlóan, parádésan szerepelt. Ugyanez vonatkozik Tokióra is, itt szintén pozitív értelemben dőlt meg minden reményünk – Hosszú Katinkát kivéve, akit fájdalmasan durván kritizált a közvélemény, amiért jóval gyengébben teljesített a megszokottnál. Cseh László elköszönt az úszástól, Szilágyi Áron pedig a világon az első kardozóvá vált, akinek sikerült a három olimpiai bajnoki cím egyéniben.

Hazai kiválóságok, akik 2021-ben hunytak el

Idén is ikonikus művészekkel, kutatókkal, sportolókkal és műsorvezetőkkel lettünk szegényebbek. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a hazai kiválóságokat, akik 2021-ben hunytak el.

Balogh Mária, Brunner Győző, Bródy Vera, Csíkszentmihályi Mihály, Csűrös Karola, Damu Roland, Gulyás János, Igaly Diána, Jankovics Marcell, Kandech Evelyne, Kóbor János, Mádl Dalma, Németh Oszkár, Oszter Sándor, Póka Egon, Sas József, Sugár András, Szersén Gyula, Szomjas György, Törőcsik Mari, Vitányi Iván, Venczel Vera

Címlapfotó: Matthew Horwood/Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Óriási pechünk van

képcím

Megfakultak Schadl mindenesének emlékei

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást