Kiemelt Hírek 2021. május 25.

Karácsony: Üzentek a kormány legfelsőbb köreiből, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

Startlap Kiemelt Hírek 2021. május 25.
"Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön." Karácsony Gergely nagyinterjúban beszélt a 2022-es országgyűlési választásról, angoltudásáról és a Fideszről. Reggeli hírösszefoglaló.

Karácsony: Üzentek a kormány legfelsőbb köreiből, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön

– mondja, amikor a kormánymédia hirtelen megszaporodott támadásairól kérdezik. A Fideszben hatalmas belső feszültséget tapasztal, rendkívüli gyűlölettel beszélnek egymásról kormánypárti politikusok. A jelöltséget azért vállalta, mert ha az Orbán-kormány marad, az önkormányzatiságnak is vége lesz. A miniszterelnök-jelölt főpolgármester nagyinterjút adott, a beszélgetés legjobb részei erre a linkre kattintva olvashatók.

Minszki incidens: előkerült egy videó, amin bűnösnek vallja magát az elhurcolt újságíró, az EU vezetése szankciókról döntött

Roman Protaszevics, akit vasárnap tartóztattak le Minszkben, miután a Athén-Vilnius járatot bombariadóval és vadászgépekkel leszállásra késztették, alighanem kényszer alatt ismerte be a “bűnöket”, amelyekkel a fehérorosz vezetés vádolja. Videó és további részletek itt.

Mindeközben az EU-s vezetés meglepően gyorsan reagált a hírre, hogy Aljakszandr Lukasenka kormánya gyakorlatilag állami terrortámadást hajtott végre. A tagországok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kemény követeléseket soroltak fel. Bővebben.

Fotó: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Ezúttal a magyar külügy sem akadályozta a szankciókat, és újságírói kérdésre azt is elárulták, mi Magyarország pontos álláspontja az ügyről. Íme a Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza.

Újra fizetős a parkolás, de néhány napig még nincs büntetés

Az 5 millió beoltott elérésével megszűntették az ingyenes parkolást. A XIV. kerületi önkormányzat már arról is nyilatkozott, milyen módon kompenzálják azokat, akik éves bérletet váltottak ki. További információkért katt ide.

Dobrev Klára: Tudok olyat, akinek lesz oka szomorkodni, ez a valaki pedig Orbán Viktor

Kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér – a DK miniszterelnök-jelöltje szerint ezek az érvek szólnak mellette, és talán az is, hogy nő. Mindegy, hogy a Fidesz férje bábját látja az összes ellenzéki miniszterelnök-jelöltben, ez csak azt mutatja, hogy “nincs új ötletük”. Dobrev Klára a Népszavának adott interjút, a beszélgetésbe ebben a cikkben olvashatsz bele.

Videón, amint az utcára zuhan a pécsi Aranyhajó Fogadó állványzata

A felvételen jól látszik, ahogy a felújítás alatt álló étterem többszintes állványzata összeomlik, és az is, hogy több ember közvetlen életveszélyben volt. Videó.

A belügyi dolgozók 70 százaléka elhagyná a pályát

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

A szakszervezetek közös felmérése szerint nagyon elégedetlenek a belügyi dolgozók. Az érdekegyeztetés a minisztériumban nincs, Pintér Sándor nem hallgatja meg őket. Bővebben.

“Addig jó az ember, amíg dolgozik, aztán inkább feküdjön bele gyorsan a gödörbe?”

Hogy pontosan hány embert érint hátrányosan a szakmai szervezetek éles kritikája ellenére 2019 decemberében elfogadott új társadalombiztosítási törvény, csak tippelni lehet, de az biztos, hogy több tízezer emberről van szó. Tartozás esetén a tajszám érvénytelenítésre kerül, és még az életmentő beavatkozásokért is fizetni kell. Az állam fájdalmasan alacsony vagyoni és jövedelmi korlátnál húzta meg azt a határt, amely alatt átvállalja a tb-járulék fizetését, ezzel főként feketén foglalkoztatottakat és alkalmi munkából élőket taszítva ki a rendszerből. Azok pedig, akik nem rendelkeznek bejelentett lakcímmel, jogi feketelyukba kerültek az új törvénnyel. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikketolvasd el.

Újabb hidegfront érkezik

Az ország délkeleti részén sem tart sokáig az enyhülés, délután oda is megérkezik a lehűlés. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

Keresés az oldalon