Temetkezés: kampány indult az urnák hazavitelével szemben

Startlap - Startlap
A temetkezési szervezetek közös tervet dolgoztak ki azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ), a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE), a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége (MKSZ) és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete (MATEK) hétfőn, az MTI-hez eljutatott  közleményben hívta fel a figyelmet arra: évről évre 2-5 százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével.

A kampány során több száz temetőben, tízezer nyomtatott tájékoztató kiadvánnyal, egy a témával foglalkozó honlappal – magyartemetkezes.hu – és médiamegjelenésekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzátartozóknak milyen segítő és támogató rendszer áll rendelkezésükre, amellyel könnyebben tudnak eligazodni a kegyeleti kérdésekben – írták.

A kommüniké szerint Magyarországon az urnás temetések aránya 70 százalék. Budapesten 95 százalék és a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti.

A szervezetek úgy fogalmaztak: “a családi fészek nem temető!”

A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében fennáll a lehetőség, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének “élményét”, ellentétben a hagyományos szertartásokkal, amelyekkel méltó módon emlékezhetünk meg a hozzátartozóról.

Továbbá az urna otthoni tárolása veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására – írták, megjegyezve: a méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának, így ennek alapos átgondolása létfontosságú.

A Telex ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy az elmúlt 5 évben a KSH adatai alapján közel 60 százalékkal drágult mind a koporsós, mind az urnás temetések ára. A májusban nyilvánosságra hozott adatokból az derült ki, hogy egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, míg a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kértek kevesebbet 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Pegasus-ügy: Kósa elindult a világhír felé, reagált a...

képcím

Egyre nagyobb anyagi teher a temetkezés, de az állam nem segít

képcím

Szociális temetés: törvénytervezetbe dugták el a módosítást,...