Jön az elrettentő felirat a homeopátiás termékekre

Startlap - Startlap
A placebo hatású készítmények visszaszorítása a cél.

A vásárlókat elrettentő, vagy legalábbis elbizonytalanító szövegek kerülhetnek rá a homeopátiás készítmények dobozára. „A hatás egyértelmű, csökkenni fog a homeopátiás szerek használata, ha a Parlament elfogadja az egészségügyi törvénycsomagot” – nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a HVG-nek. A jogszabálymódosítás értelmében januártól a termékek dobozán, vagy a mellékelt írásos tájékoztatón informálni kell a betegeket arról, hogy homeopátiás készítményt vásárolnak.

A homeopátiás szerek gyógyhatása klinikailag nem bizonyított

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete – melynek az MTA is tagja – tavaly szeptemberben mondta ki,

a homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása csak a placebohatással magyarázható, sőt ezen szerek kártékonyak is lehetnek.

Ezt a vélekedést erősíti a Semjén Zsolt által benyújtott egészségügyi törvényjavaslat előadója, Kásler Miklós Emmi-miniszter is. Kásler még azt is hozzátette, hogy a készítmények alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulási folyamatát, különösen akkor, ha azokat a hagyományos kezelés helyett használják.

A készítményeket támogató orvosi egyesület nem reagált a kérdésekre

A HVG megkérdezte a törvényjavaslatról a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet. A lap munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az egyesület tagjai jelenleg milyen tájékoztatást adnak a készítményekről, illetve elképzelhetőnek tartják-e, hogy a szer placebo hatásáról kell tájékoztatniuk a betegeket, ám ezekre a szervezet nem válaszolt – írja a portál. Az egyesület válaszában mindössze annyit emelt ki, hogy nincs szükség a szigorításra és más tanulmányokra hivatkozva állították: „a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják. A homeopátia orvos kezéhez rendelt terápia és orvosi vezetéssel házi gyógymódként is biztonságosan alkalmazható.”

A tájékoztatás elmulasztásának büntetőjogi következményei lesznek

Hankó Zoltán szerint azért írják elő majd a törvényben a homeopátiás szerekre vonatkozó írásos tájékoztatót, hogy így a beteggel kapcsolatba kerülő egészségügyi szakembernek nagyobb legyen a személyesen megélt és számon kérhető felelőssége. A tájékoztatás elmaradása szabálysértésnek minősül majd, vagyis rendőrségi ügy lesz belőle.

Kérdéses, hogy milyen hatása lesz a módosításnak

Az gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy a jogszabály-módosítást követően mekkora százaléka fog eltűnni a homeopátiás készítményeknek a piacról. A tervezet célkeresztjében leginkább az Uniós csatlakozást megelőzően forgalomba került termékek állnak, ám az Országos Gyógyszerészeti Intézet a HVG kérdésére azt írta, az uniós csatlakozás előtt 41 szert hoztak forgalomba, ami az engedéllyel rendelkező szerek 1 százaléka. Az intézet továbbá közölte, hogy az ő feladatuk elsősorban annak biztosítása, hogy a forgalomba kerülő szerek megfelelő minőségűek és

igazoltan ártalmatlanok legyenek,

illetve egyértelműen fel legyen tüntetve, hogy homeopátiás termékről van szó.

Ez is érdekelhet

képcím

Kórházi fertőzések: négy éven át titkolták Káslerék a...

képcím

Népszava: Orbán lecseréli Káslert, Lázár visszatér

képcím

Böjte Csaba annak a fideszes jelöltnek kampányol, aki kihagyott...