Jöhet az olcsóbb bankolás, de az ügyfeleknek kell kezdeményezni

Csökkenni fognak a lakossági számlák illetékterhei júniustól egy törvényjavaslat értelmében.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-19 08:52

Fotó: iStock

Egyre több pénzt szednek be a bankok a tranzakciók után. Tavaly Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint csaknem 532 milliárd forintnyi bevételük jött össze a pénzforgalomból, 7,2 százalékkal több, mint 2017-ben. Igaz viszont az is, hogy ebből 233 milliárdot be kellett fizetniük az állam számára tranzakciós illeték címen. Ez nem kevés, hiszen minden 100 forintból 44 az államnál landolt – emlékeztet a Napi.hu cikke.

Folyamatosan csökkennek a terhek

Az idén a kormány a tavalyinál kevesebb, 228,1 milliárd forintnyi pénzügyi tranzakciós illetékkel tervezett, a csökkenés egyik oka az lehet, hogy január 1-től a 20 ezer forint alatti lakossági tranzakciókat már nem sújtja ez a fajta közteher. Egy benyújtott törvényjavaslat alapján pedig júniustól még tovább csökkennek a lakossági bankszámlákra rakódó illetékterhek, az év utolsó hét hónapjára a hitelintézeteknek az olyan lakossági bankszámlák után, amelyeken végrehajtanak 20 ezer forint fölötti tranzakciókat, 400 forintot kell befizetniük az állam számára. Jövőre pedig 800 forint lesz egy évre a számlánkénti tranzakciós adó.

Egyes bankok automatikusan lépnek

A Napi.hu-nak nyilatkozó bankok egyébként már készülnek az új helyzetre. A Takarék csoport a törvény változásával kedvezően módosuló illetékszabályokat a hatálybalépéssel egyidejűleg érvényesíti érintett ügyfeleinél is – nyilatkozták lapunknak. A módosítással a szabályozó egyik célja, hogy az európai trendekkel összhangban minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként biztosítsák a bankok, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson bankszámlájáról. Az MKB is azt nyilatkozta, hogy ha csökken a tranzakciós illeték, a kedvező változást átengedik az ügyfeleknek ugyanúgy, ahogy januárban tették, amikor a 20 ezer forint alatti tételeknél eltörölték a díjat.

Figyelni kell a számlatulajdonosoknak!

A banki ügyfeleknek egyébként nem árt résen lenni az év közepén, amikortól jönnek a változások, a bankok ugyanis az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba nem biztos, hogy automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit. A Takarék csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a csomagalapú árazás elsősorban az újonnan megnyitott számlákat érintheti, a már meglévő számlacsomagok ilyen irányú módosítása csak az ügyféllel történő közös megegyezés, új szerződés aláírása utána lehetséges.

Címkék:

bank bankszámla

Mai nap hírei

Istenes Bence sírva vallott az apjával való kapcsolatáról – Istenes László is reagált

femcafe.hu3 órája

Várjuk a járvány végét? Ami aztán jön, rosszabb lehet

mezohir.hu5 órája

Jön az óraátállítás, aztán megszabadulunk tőle

napi.hu5 órája

Letarolja a Balatont az ország csúcsragadozója

agrotrend.hu5 órája

Háromezer alatt az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu6 órája

A gyakori éjszakai vizelés okai és lehetséges kezelési módjai

napmintnap.com9 órája

Kavartak egyet a Néppárt vezetői, hogy a Fidesz ne hagyja ott őket

444.hu10 órája

UFO-t látott az utasszállító pilótája, már az FBI is reagált rá

life.hu18 órája