Hitelfeltételek: tovább szigorítanak a bankok

Startlap - Startlap
Az elmúlt hónapokban sok bank szigorított a lakossági és vállalati hitelek feltételein, a következő időszakban pedig további pénzintézetek terveznek hasonló lépést.

Vállalati hitel

A Magyar Nemzeti Bank harmadik negyedéves, október elején készült Hitelezési felméréséből kiderült: a romló gazdasági kilátásokra hivatkozva eddig a bankok 29 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken. Ezt ráadásul a következő fél évre előretekintve már 71 százalékuk tervezi – írja a Bank360 blog.

A harmadik negyedévben a kisvállalatok esetében a bankok fele csökkenő hitelkeresletet érzékelt, emellett a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet apadását is jelezték. A megkérdezett intézmények további 48 százaléka szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, csupán a rövid lejáratú hitelek esetében vár 29 százalékuk erősödést.

Lakáscélú hitel

Ugyanebben az időszakban a bankok 32 százaléka szigorított a lakáscélú hitelek feltételein is. A jövőben pedig 75 százalékuk tervezi a hitelfeltételek szigorítását a felárak növelésével. A hitelkereslet csökkenését szinte az összes bank érzékelte, és e tendencia fennmaradására számítanak 2022 utolsó és 2023 első negyedévében is.

Fogyasztási hitelek

A harmadik negyedévben a bankok 60 százaléka szigorított a fogyasztási hitelek feltételein, előretekintve pedig 72 százalékuk helyezett kilátásba további szigorítást a felárak emelésével elsősorban a személyi kölcsönöknél – írja a lap. Csökkent a fogyasztási hitelek iránti kereslet, és a bankok szerint ez a tendencia is folytatódni fog.

Üzleti célú ingatlanhitelek

Szigorítottak a harmadik negyedévben a kereskedelmi ingatlanoknál az üzleti célú ingatlanhitelek és a lakásépítési projektek feltételein is, de több pénzintézet szintén hasonló lépést tervez az elkövetkezendőkben. E területeken is csökkent a kereslet, és ez a tendencia folytatódik az előttünk álló időszakban is – ismerteti a Bank360 blog az MNB felmérésének eredményeit.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette az MNB az alapkamatot, 3 év után először

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk

képcím

3, 9 milliárd forintos hitelkérelmet nyújt be Magyarország