"Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek" - Kulka János csak véletlenül felvételizett a színművészetire

A ma hatvanéves színművész súlyos balesete dacára hamarosan újra színpadra áll, de addig is nézegesd korábbi remek alakításait.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-11 11:45

MTI Fotó/ Kovács Tamás

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész 1958. november 11-én született, vagyis éppen ma ünnepli 60. születésnapját. Már gyerekként is szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház deszkáin, mégis a véletlennek köszönhető, hogy végül színész lett, és nem bölcsész – írja a hvg.hu.

Amikor kiderült, hogy Szegeden, ahol a családunk élt, abban az évben nem indul angol–francia szak, ahová menni szerettem volna (…) nem akartam Szegeden maradni. És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek

– fejtette ki a színész, aki a főiskola után a Pécsi Nemzeti Színházban, majd később a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában dolgozott. Már a nyolcvanas években elismert művész volt, de az igazi népszerűséget a Szomszédok sorozat Mágenheim Ádámjának köszönheti, akit 14 éven keresztül formált meg a tévé képernyőjén.

1993-ban a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, aztán 2003-ban a Nemzeti Színházba igazolt, tíz évvel később pedig a Katona József Színház színésze lett. Két évvel ezelőtt innen vitték el a mentők, mivel stroke-ot kapott. Megműtötték, majd mozgása és beszéde fejlesztésében gyógytornász és logopédus segítette.

Betegsége miatt bejelentette visszavonulását, és habár színpadra nem állt, de Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmjében volt egy kisebb szerepe. Nemrégiben pedig bejelentették, hogy három év után visszatér Móricz Zsigmond Árvácska című darabjában a Trafó színpadán. 

A színművész születésnapja alkalmából a portál – egy hangsúlyozottan erősen szubjektív – válogatást állított össze legfontosabb szerepeiből:

1. Mágenheim Ádám:

2. A Férfi és nő című esten Udvaros Dorottyával, Básti Julival, és Cserhalmi Györggyel énekelte Dés László és Bereményi Géza dalait:

3. Valahol Európában:

4. III. Richárd szerepében a Nemzeti Színházban:

5. Bergendy Péter tévéfilmjében,  A vizsgában:

6. És végül pár héttel ezelőtt Ady Endre Bajvívás volt itt című versét szavalja a 24.hu Ady100 néven futó sorozatában, mellyel a költő halálának 100 éves évfordulójára emlékeznek:

 

Mai nap hírei

Bent tartotta Dárdai a Herthát

eurosport.hu10 órája

Mérő László: Orbán már most dörzsöli a tenyerét az előválasztás miatt

168.hu12 órája

Elbúcsúzik az Androidról a Samsung?

digitalhungary.hu13 órája

Nagyot esett a lóról Berki Krisztián

ridikul.hu14 órája

Eldőlt a csúcséttermek sorsa: nehéz döntést hozott Sárközi Ákos, Rácz Jenő és Széll Tamás

penzcentrum.hu15 órája

Gyászba borult az Operaház: elhunyt a neves operaénekes

life.hu16 órája

Nyugtalanító dolog került ki az indiai vírusmutánsról

hirado.hu17 órája

Gyurcsány színpadra hívta angolul nem beszélő extanácsadóját

vasarnap.hu19 órája