Kulka János megvilágosodott - először adott rádióinterjút stroke-ja óta

A Klubrádió vendége volt a népszerű színész.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-25 15:01

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Két évvel agyvérzése után ült be a Klubrádió műsorába egy kis baráti csevegésre Lang Györgyivel és Falusi Mariann-nal a közkedvelt színművész. Most először adott rádiós interjút, mióta a betegsége kárt tett beszédközpontjában -írja a Klubrádió.hu.

A stúdióba elkísérte logopédusa, Varga Sarolta is, aki elmondta, hogy Kulka éber beteg volt, vagyis gondolatai tiszták voltak, ugyanakkor nem tudott megszólalni.  Teljes beszédképtelenség, anartria lett úrrá rajta: beszédlélegzése nem működött, képtelen volt kiengedett levegővel hangokat képezni.

Olyan ez, mintha valaki egy teljesen másik dimenzióba kerülne. Rettenetesen kiszolgáltatott helyzet, hiszen a betegnek minden a fejében van, mindent ugyanúgy tud, ahogy eddig, mentálisan teljesen ép, de a gondolatait nem tudja sem elmondani, sem leírni. Mintha egyik pillanatról a másikra széthullana az agya, szólnak hozzá, de nem tud válaszolni, senki nem tudja, mi van vele, és ő maga sem tudja. Ezáltal minden szétesik körötte

– magyarázza Varga Sarolta, aki nap mint nap súlyos küzdelmet folytat azért, hogy a színész újra folyékonyan képezze a szavakat.

Hallgat az egészségügy

Mikor Kulka Jánosra került sor a műsorban, nehezen, tagoltan, de már jól érthetően vágott bele a beszélgetésbe. Mint nyilatkozta, úgy érzi, erről a betegségről hallgatnak az egészségügyben, zavarban vannak ha szóba jön, és a statisztikai adatok sem állnak rendelkezésre minden tekintetben. A betegek pedig nem tudják elmondani mi van velük.

Logopédusa még hozzáteszi: ez a kiszolgáltatottság nagyon megviseli azt érintetteket, sok közöttük a depressziós és az öngyilkosságra hajlamos személy is.

– Én alkoholista vagyok – jegyezte meg erre egyfajta öniróniával Kulka, akit nem hagyott cserben legendás humorérzéke sem. Úgy mondja állapota javul, de csak schön langsam, szép csendesen. Azonban megemlíti, az egyik fájó nyomát a stroke-nak: már nem képes sem angolul, sem franciául kommunikálni.

Jánoson a zeneterápia segített. A zenével sikerült beindítani a beszédfunkcióját. Ott ültem az ágyánál, és a telefonomon őt hallgattuk: ahogy a Halleluját énekli Leonard Cohentől, meg a Nagy utazást, s az ember, akinek a hangja egykor áradt, de most ott feküdt az ágyon beszédképtelenül, egyszer csak kiadott egy hangot magából. Énekelni kezdett

–  mondta Varga Sarolta. Ezek után a színész elmesélte, hogy Parkinson-kórral küszködő páciensekkel szokott együtt énekelni. Kulka János két és fél évvel az után, hogy a betegágyánál fölcsendült a Halleluja, és ő a gyógyulás rögös útjára lépett, már ki meri mondani:

– Megvilágosodtam. Megnyugodtam.

Mai nap hírei

Új módszer az unokázós csalásoknál

szabadeuropa.hu3 órája

Kórházba került Tokár Tomi kisfia

napidoktor.hu4 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu6 órája

Bevetésre indulnak a törzscsuklós nehéztraktorok

agroinform.hu6 órája

Kedvezőbb közlekedési feltételek a Balaton és a főváros között

balaton.hu8 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu9 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu10 órája

Agymosás a sógoroknál

demokrata.hu17 órája