Botrány Jennifer Lawrence ruhája miatt - Négy férfi társaságában fotózták

Startlap - Startlap
'Ha meg akarok fázni, az is az én döntésem!'

A feministák ugrottak neki az Éhezők Viadala főszereplőjét egy estélyi ruha miatt. Új filmje, a Vörös Veréb promóciós eseményén készült fotó kapcsán tört ki a botrány, amin Lawrence viszonylag melegen felöltözött férfiak körében egy erősen kivágott fekete ruhában pózol, írja a Cinematrix. A jelenet szerintük újabb bizonyítéka a nők hollywoodi kizsákmányolásának és tárgyiasításának. Lawrence szerint viszont ez egy nagy baromság.

Fotó John PhillipsJohn PhillipsGetty Images

“A valódi egyenlőség azt jelentené, hogy vagy Lawrence is kap egy kabátot, vagy Jeremy Ironsnak is seggnél kivágott gatyában kell pózolnia”- írta például Helen Lewis, egy brit újságíró a Twitteren.

“Wow. Nem is tudom, mivel kezdjem ebben a »Jennifer Lawrence kivágott ruhát visel a hidegben« vitában. Nemcsak, hogy egészen nevetséges az egész, de hihetetlenül bántó is. Az a Versace-ruha lenyűgöző volt. Gondoljátok, hogy majd eltakarok egy ilyen csodás ruhát egy kabáttal és egy sállal? Öt percet töltöttem el a hidegben, de ebben a ruhában a hóba is kiálltam volna, mert imádom a divatot, és mert én így döntöttem” – kezdi Lawrence.

Fotó John PhillipsJohn PhillipsGetty Images

“Ez szexizmus, ez nevetséges, ez nem feminizmus. Ha mindent túlreagálunk, amit a másik mond vagy csinál, ha vitákat szítunk olyan buta, ártatlan dolgokból, mint hogy hogyan döntök arról, mit viseljek vagy ne viseljek, az nem visz előre, csak buta módon eltereli a figyelmet a valódi problémákról. Akadjatok le rólam, emberek. Minden ruha, amit rajtam láttok, az én döntésem miatt van rajtam. És ha meg akarok fázni, AZ IS AZ ÉN DÖNTÉSEM!” – folytatja a színésznő.

Az eset kapcsán többen felidézték Lawrence egyik korábbi megszólalását, amikor azt fejtegette, hogy sok hollywoodi színésznő azért nem áll ki magáért, mert attól tart, hogy akkor nem kapna munkát. Hasonló dolgokról beszél Rose McGowan is, akinek mostanában a nők kihasználása elleni küzdelem a főtevékenysége. Szerinte a színésznők teljesen természetesnek veszik, hogy kihasználják és tárgyiasítják őket, észre se veszik, hogy ez nem helyénvaló.

Julie Delpy francia színésznő és rendező viszont egészen másképp gondolkodik: “Megmutatni a melleidet nem feltétlenül antifeminista dolog. (…) Ma az a furcsa állítás terjedt el, hogy a meztelenség ábrázolása a feminizmus ellen való. Az én filmjeimben vannak pucér férfiak, vannak női mellek, mert nem gondolom, hogy a meztelenségnek feltétlenül köze lenne a szexizmushoz. Na, az lenne a puritanizmus. Én a puritánok ellen, a feministák oldalán állok, és én akarom meghozni a döntést, hogy megmutatom-e a melleimet bárkinek.”

Címlapkép: Dave J Hogan/Dave J Hogan/Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Vidékies beszéd, hangos nyelés, csámcsogás: a Nyerő Páros...

képcím

Szépelgő frázisok helyett másról szólt a nőnap

képcím

Az építészből lett író, aki szerepelni nem szeret, de jó cél...