Jamie Oliver hatalmas lakomát tartott Budapesten

Startlap - Startlap
Az angol sztárszakács életében először járt a magyar fővárosban, ahol két étterme is működik. Az évek múlnak, de ő még mindig ugyanúgy élvezi azt, amit csinál.

Jamie Olivert már 16 éve jól ismeri a magyar közönség a tévéből, és itthon is nagyon népszerűek a szakácskönyvei. Az ötgyermekes édesapa szenvedélye a főzés, lendülete egy cseppet sem lankadt az évek során.

A sztárséfnek már két hazai étterme is van, az egyik a Budai Várban, a másik a Gozsdu-udvarban, ennek ellenére most először látogatott el hozzánk, írja a Kisalföld.

A szakács a táplálkozási és társadalmi kérdések elkötelezett reformere. Évek óta küzd otthonában az iskolai közétkeztetés javításáért, elfogadtatta az ún. cukoradót, amely 2018-tól a cukros és szénsavas üdítőitalokat sújtja Angliában. Három országban van jelen Fifteen nevű programja, melynek keretében 15 hátrányos helyzetű fiatalt képeznek ki séfnek, és már több mint 800-an kaptak így egy új esélyt az élettől. Éttermeiben kizárólag GMO-mentes, fenntartható forrásból származó alapanyagokat használnak.

Budapestre szerda este érkezett, és miután elfogyasztott egy adag paprikás csirkét nokedlivel, a Budai Várban töltötte az éjszakát. Lefekvés előtt még gyorsan dedikált 200 magyar nyelvű szakácskönyvet, a csütörtöki sajtóesemény résztvevőinek ajándékát.

Másnap megismerkedett éttereme dolgozóival (ők szerepelnek az alábbi képen is), majd sétált egyet a Várban.

Budapest csodálatos hely! Ti nyilván tudjátok, hiszen itt éltek, de engem egyszerűen lenyűgözött. Tettem egy sétát a várnegyedben, csodálatos a látvány és az emberek nagyon közvetlenek

– áradozott a sajtónak a séf.

Jamie Oliver nemcsak a várost, hanem a magyar szakácsokat is méltatta:

Londonban a sor elején állnak a magyar séfek. Tehetségesek és alázatosak, remekül dolgoznak

– fogalmazott.

A sajtóesemény pontos menetrend szerint zajlott, de a séf mindenkivel roppant közvetlen volt, bárkivel szívesen fényképezkedett, és egy Facebook-játéknak köszönhetően a média képviselőin kívül mások is részt vehettek az eseményen.

Az esemény természetesen az ételek körül forgott, tulajdonképpen egy nagy ebéd volt az egész, sok-sok szelfivel.

Első körben olasz hideg falatkákat, mozarellát rukkolával, és bolognai spagettit kaptak a résztvevők. A főétel a budapesti séf elképzeléseit tükrözték, mangalicaszűzet tálaltak fel sült zöldségekkel, túróval töltött grillezett avokádóval, kandírozott céklával, lencsével, és gabonával.

Aztán következett a desszert, vagyis sajttorta, brownie, pavlova torta és friss eper. Az ebéd közben Jamie Oliver körbejárt, és mindenkitől megkérdezte, milyennek találja az ételt.

Címlapkép: Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Frajt Edit a Szomszédokról: A sorozat, amit imádok, derékba...

képcím

Gyurta Dániel új párja egy ismert tévés?

képcím

Nagy retró mesehős kvíz: te hány figurát ismersz fel?