Iszonyúan elszálltak a temetkezési árak: mutatjuk, mi mennyibe kerül, és azt is, hogy van, aki ingyen segít

Startlap - Startlap
Nagyon nem mindegy, hogy koporsós vagy hamvasztásos a szertartás, és az sem, hogy hol temetnek. Az árakban több tízszeres különbség is lehet, és nem minden a fővárosban a legdrágább.

Budapesten tízből nyolcan a jóval olcsóbb hamvasztást választják a koporsós temetés helyett, de vidéken még a szertartások fele koporsós. Nemcsak a nagyon magas árak, hanem a modern életritmus is befolyásolja a temetkezési szokásokat – írja az ATV. Az árak nagyon változóak, a fővárosban a legmagasabbak, de a legdrágább urnát és koporsót vidéken kínálják.

A virágárusok is érzik idén a változásokat: a fővárosi Új Köztemetőben a 300 forintos krizantém a legkeresettebb, a drágább koszorúkat pedig már kevesebben választják. Egy Zala megyei virágos elmondta: a halottak napi virágra átlagosan 4-5 ezer forintot költenek, de ahogy a temetés, úgy a virágok is évről évre drágulnak. 

Elég jól felmentek az árak, tényleg sokba kerül egy temetés. Az a szerencse, hogy akik már idősebbek, azért ha tudnak, akkor spórolnak, hogy a gyerekeknek ne kellejen már hozzátenni pénzt, mert a koporsós temetés az 320 ezertől 5-600 ezer forintba is kerül

– fejtette ki Kanász János, Surd polgármestere.

300 ezerről indul, határ a csillagos ég

A temetkezési költségek a fővárosban is az egekbe mentek: egy koporsós temetés ára 300 ezer forintról indul, de a hozzátartozók által igényelt plusz szolgáltatások függvényében ennek sokszorosa is lehet a végösszeg. A hamvasztásos szertartás ennél jóval barátibb áron, átlagosan 200 ezer forinttól érhető el. 

Az árak mellett az emberek életmódja is változik, ezért a Budapesti Temetkezési Intézet utógondozási szolgáltatásokat is kínál, hiszen egyre többen élnek szeretteik sírhelyétől távol. 

Ez lehet teljes körű, lehet teljes évre szóló, és természetesen a külföldön élő rokonok is megbízhatnak ezzel a tevékenységgel minket, sőt, ilyenkor, halottak napja környékén – ha szükség van rá – mécseseket, koszorúkat helyezünk ki, ezt dokumentáljuk, és erről a fotót is megküldjük külföldre

– magyarázta az intézet szolgáltatási igazgatója, Harsányi Andrea. Hozzátette: Budapesten már tízből nyolc hozzátartozó az urnás temetést preferálja a hagyományos, koporsós megoldás helyett.

A Napi arról ír, hogy a hazai sírhelyárak között óriási különbségek vannak a helyszíntől függően: vidéken már 3900 forintért van lehetőség urnafülke váltására, míg a fővárosban 600 ezer forint is kerülhet szeretteink végső nyughelye. A temetési kellékek árai is nagyon változóak: Vas megyében a legolcsóbb urna 4600 forint, a legolcsóbb koporsó pedig 14 ezer forint, míg Budapesten 6000, illetve 85 ezer forintba kerülnek ugyanezek.

Az urnaárak felső határa 170 ezer forintért is, a koporsóké pedig 390 ezer forint körül van – egyiket sem a fővárosban árulják. A legtöbb településen kapható koporsó 100 ezer forintért vagy olcsóbban, Győr-Moson-Sopron megyében azonban az egyszerű koporsó is 140 ezer forintba kerül. A határ menti megyében az urna is drágább: 24 ezer forintba kerül.

Egy szegedi fiú ingyen segít az időseknek kijárni a temetőbe

Jó érzés hallani, hogy van, aki egyszerűen jó szándékból, ingyen segít a hozzátartozóknak a temetkezés során.

Az RTL Klub Híradója számolt be arról a szegedi fiatal férfiról, aki szívességből elszállítja az időseket a temetőbe, viszi a virágokat, és segít nekik gondozni a sírokat. Azt mondja, ezzel szeretné viszonozni azt, hogy gyerekkorában beteg édesapjának sokan segítettek önzetlenül.

Ez is érdekelhet

képcím

Temetkezés: kampány indult az urnák hazavitelével szemben

képcím

Pegasus-ügy: Kósa elindult a világhír felé, reagált a...

képcím

Egyre nagyobb anyagi teher a temetkezés, de az állam nem segít