Íme az egyszerűnek tűnő matekpélda, amitől egymás torkának ugrott az internet: te hogyan oldanád meg?

Startlap - Startlap
A 20 ezer kommentelő háborújára a matematikusok tettek pontot. Vasárnap déli olvasgatós hírösszefoglaló.

Íme az egyszerűnek tűnő matekpélda, amitől egymás torkának ugrott az internet: te hogyan oldanád meg?

Amikor a Pjmdoll felhasználónév alatt megjelent a Twitteren egy kép egy elsőre roppant könnyűnek látszó matematikai egyenletről, még senki sem sejtette, hogy ilyen ádáz küzdelem bontakozik majd ki a feladat nyomán. A közel 20 ezer választ generáló bejegyzés tartalmával a Berkley egyetem matematikusai is foglalkoztak. Bővebben.

Ősztöl drágul a kenyér

A liszt és a belőle készült termékek ára emelkedik. Ennek okairól, valamint az áremelkedés mértékéről itt írunk.

Felhőszakadás, jég, és 80 km-es széllökések: megérkezett a hidegfront

A Magyarország felett átvonuló hidegfront alaposan átalakítja az elmúlt napok békés, dög meleg perceit: megjöttek a zivatarok, amelyek szerencsések nyakába durva széllökéseket és jégesőt zúdítanak. Részletes időjárás-előrejelzés erre a linkre kattintva található.

A környezetvédő, az olimpikon, a katona és a színész: ők II. Erzsébet kevésbé ismert gyermekei

Károly herceg nevét hallva alighanem mindenki rávágja, kicsoda ő, és a kínos szexbotránya óta András herceg sem ismeretlen. De a legtöbb ember valójában róluk sem tud sokat, de Anna hercegnő és Eduárd wessexi gróf pedig jószerivel mintha nem is létezne errefelé. De ennek a homálynak most vége: ebből a cikkből  megismerheted Erzsébet királynő gyermekei életének legizgalmasabb momentumait.

Ezekkel a csillagjegyekkel jobb nem ujjat húzni: ők a legharagtartóbbak az egész zodiákusban

Fotó: Debrocke/ClassicStock/Getty Images

Haragot tartani finoman szólva nem jó érzés, ráadásul kifejezetten energiaigényes tevékenységről van szó, mégis vannak, akik akár évtizedeken át képesek dédelgetni magukban az indulatokat. Az asztrológusok szerint akad néhány csillagjegy, akik különösen jók ebben a mérgező sportban. Na, vajon kikről lehet szó, és mivel jellemezhető a viselkedésük, amennyiben konfliktusra kerül sor? Innen kiderül.

Megnyílt a budai Széllkapu, méghozzá panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel 

17.000 négyzetméter zöldfelület, 355 facsemete, 50 ezer évelő növény, 700 négyzetméteres tó vízinövényekkel, egy jókora függőkert, amelyet ha úgy hozza a kedvünk, a panorámaliftekkel is megközelíthetünk, és a mélyben egy 500 férőhelyes garázs – ilyen lett a Széllkapu a budai Millenáris mellett. Fotók és további részletek itt nézegethetők.

Még az idősotthonok lakóit sem féltik annyira a koronavírustól, mint a rabokat

Míg az idősotthonok lakói már szabadon mászkálhatnak (ez alól vannak kivételek, például a Pesti úti intézmény), és alapvetően nem készülnek tilalomra, a fogvatartottak még a plexivel elválasztott beszélőn keresztül sem érintkezhetnek senkivel. Az országos parancsnok arra vár, hogy a látogatás “kockázatmentes” legyen. A Helsinki bizottság szerint ez sok kérdést vet fel. Részletek itt.

Átlépte a 23 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

A halálos áldozatok száma még nem érte el az egymilliót, a gyógyultaké pedig már nagyon közel jár a 15 millióhoz. Ez a Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggel közölt összesítéséből tudjuk, amelyben további fontos adatokat hoztak nyilvánosságra az új koronavírussal kapcsolatban. A friss statisztikákért ide kell kattintani.

“Csak az a bizonyos, hogy a halál sohasem következik be a várt pillanatban”

Az Európai Unió 2011-es döntése értelmében augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák európai emléknapja, amelyet azért hoztak létre, hogy ne feledhessük el a nácizmus, a fasizmus és a kommunizmus szörnyű eseményeit. Ebben a cikkben  Szőts Oszkár történész, az Újkor főszerkesztője mesél az áldozatokról, a dátum kiválasztásának hátteréről, és arról, mitől lesz egy rendszer totalitárius.

Sztálin soha nem cserélt hadifoglyokat

Winston Churchill, Franklin Roosevelt, és Joszif Sztálin Jaltában. (Fotó: Getty Images)

Azt gondolhatnánk, hogy a második világháborúba nem fért bele a hadifoglyok korlátozott cseréje sem, de ez egyáltalán nem igaz. Ugyanakkor mindez csak a nyugati szövetségesekre és a németekre igaz, és nagyon nehéz volt megszervezni. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Óriási károkat okoz a vihar országszerte

képcím

Megszünteti a kormány az oltási igazolványt