Íme a szerzetes, aki egy szikla csúcsán él

Startlap - Startlap
A 64 esztendős Maxime Qavtaradze saját kertet is kialakított 40 méter magasan.

Züllött életet élt, sőt még börtönben is ült Maxime Qavtaradze, ám élete óriási fordulatot vett, miután megtért. Az ortodox szerzetes jelenleg Nyugat-Grúziában, Chiatura kisvárostól 5 kilométerre, egy 40 méter magas hegyoszlop tetején él – írja 24.hu.

A Katskhi-sziklán található kolostort a feltehetőleg a VII. században építették, majd a XV. századtól közel 500 évig magányosan és érintetlenül állt a lélegzetelállítóan szép erdős táj kellős közepén. A II. világháborúban egy hegymászócsoport felderítette a titokzatos hegycsúcsot, és a kápolna romjai között egy csaknem 600 esztendős stylita-szerzetes csontmaradványira bukkantak.

A felfedezést követően egyszerű maradványként maradt meg a kápolna, majd 1993-ban költözött be a most 64 éves Maxime Qavtaradze, aki jelenleg is ott él. 2005 és 2009 között állami támogatással és önkéntesek bevonásával építették újjá a kolostort. Ma már nagyon kevesen juthatnak fel a szikla tetejére az amúgy sem túl biztonságos vaslétrán.

Maxime is csupán heti két alkalommal hagyja el a sziklát, többnyire a falubeliek szállítják a számára az szükséges eszközöket, ételt és italt. A szerzetes egy saját kertet is kialakított a környékbeliek segítségével, amelyet saját maga művel.

Ez is érdekelhet

képcím

38 ezerszeres volt a különbség a legolcsóbb és legdrágább...

képcím

La Repubblica: Orbán 8 millió eurót fizetne, hogy Magyarországon...

képcím

Kifogyhat télre a gáztartalékaiból Európa