Első magyar mesefalu a Világörökségi Listán - A hely, amit neked is látnod kell!

Már az áradó nyugalomért érdemes ellátogatni.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 23:03

Fotó: Thinkstock

A magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára az erről döntő Világörökség Bizottság 1987-ben.

A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek a XVII-XVIII. században kialakult Hollókő azzal tett – és tesz – eleget, hogy azóta is a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, amit sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Hollókő szelíd és harmonikus összhangban fejlődött a természettel, és napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, aminek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják.

Aki egyszer felismeri Hollókő értékét, és megtapasztalja az itt uralkodó nyugalmat és csendet, az mindig vissza fog vágyni, ebbe a parányi palóc faluba. A világörökségi cím elnyerésével hatalmas felelősség is szakadt a település nyakába: hogyan őrizzék meg úgy az értékeiket, hogy azokat unokáik is eredeti formában láthassák?

A falucska központi részében nem csak a régi, palóc házikók eredeti állapota megtartására figyelnek oda, de az óvott faluképet programokkal és rendezvényekkel is kiegészítik. Húsvétkor hatalmas tömeg kíváncsi a hagyományos panyolai locsolkodásra. Az ófaluba beköltöző vállalkozók új színt hoztak a település életébe: Hollókőn van már szatócsbolt, fazekas, pék, kézműves portékákat áruló ajándéküzlet is.

Látogassanak el Hollókőre, ahol nem csak a húsvét érdekes!

Mai nap hírei

Koronavírus – A fertőzés új mechanizmusát fedezték fel szegedi kutatók

napidoktor.hu3 órája

Áttörést jelenthet a koronavírus kezelésében a szegedi kutatócsoport felfedezése

igenyesferfi.hu3 órája

4 csillagjegy, akik nagyon nehezen nyílnak meg az érzéseikkel kapcsolatban

joy.hu12 órája

Állami támogatások a fantomházak lakói után

szabadeuropa.hu15 órája

Teljesíthetetlen kibocsátási célokat szab az EU az autógyártóknak

autopro.hu16 órája

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu17 órája

Az öt leggonoszabb csillagjegy - őket utálják a legtöbben

femcafe.hu18 órája

Örményország teljes katonai mozgósítást rendelt el

demokrata.hu18 órája