Első magyar mesefalu a Világörökségi Listán - A hely, amit neked is látnod kell!

Startlap - Startlap
Már az áradó nyugalomért érdemes ellátogatni.

A magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára az erről döntő Világörökség Bizottság 1987-ben.

A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek a XVII-XVIII. században kialakult Hollókő azzal tett – és tesz – eleget, hogy azóta is a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, amit sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Hollókő szelíd és harmonikus összhangban fejlődött a természettel, és napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, aminek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják.

Aki egyszer felismeri Hollókő értékét, és megtapasztalja az itt uralkodó nyugalmat és csendet, az mindig vissza fog vágyni, ebbe a parányi palóc faluba. A világörökségi cím elnyerésével hatalmas felelősség is szakadt a település nyakába: hogyan őrizzék meg úgy az értékeiket, hogy azokat unokáik is eredeti formában láthassák?

A falucska központi részében nem csak a régi, palóc házikók eredeti állapota megtartására figyelnek oda, de az óvott faluképet programokkal és rendezvényekkel is kiegészítik. Húsvétkor hatalmas tömeg kíváncsi a hagyományos panyolai locsolkodásra. Az ófaluba beköltöző vállalkozók új színt hoztak a település életébe: Hollókőn van már szatócsbolt, fazekas, pék, kézműves portékákat áruló ajándéküzlet is.

Látogassanak el Hollókőre, ahol nem csak a húsvét érdekes!

Ez is érdekelhet

képcím

Ilyen volt a Perseidák meteorraj Hollókő felett

képcím

Zacher Gábor: Ha Orbán Viktor lefogyna 25 kilót, rengetegen...

képcím

Kiderült, hányan haltak meg Magyarországon a koronavírus elleni...