Hókáosz: Közel 400 esetben riasztották a tűzoltókat

Startlap - Startlap

Vasárnapra több megyében járhatatlanná váltak utak a havazás és a viharos szél, illetve kidőlt fák és oszlopok miatt. Az északkeleti országrészben, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében több térségben, illetve az M3-as autópálya egyes szakaszain is hófúvások nehezítik, nehezítették a közlekedést. Továbbá hat megye több mint 50 településén áramkimaradások nehezítik mintegy 34 ezer otthon ellátását és bizonyos helyeken szünetel a vonatközlekedés. Kora délután ugyanakkor mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat.

Országosan a hajnali, reggeli órákban csaknem 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta csaknem 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált.

A Mávinform vasárnap déli közlése szerint Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetelt a vonatközlekedés. A vonatok csak Füzesabonyig járnak és onnan is fordulnak vissza. Miskolcról nem indul vonat Füzesabony felé. Az utasok kerülő útirányon keresztül Nyíregyházán és Debrecenen át utazhatnak Budapestre.
A Debrecen-Tiszalök vonalon hótorlasz miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között szintén szünetel a forgalom. A Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között viszont megszüntették a fennakadást. Folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

A Magyar Honvédség közúti és légi feladatokat is ellát a rendkívüli téli időjárási helyzetben – közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában. Több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével.

Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén – mások mellett – a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Ötven hókotró takarítja folyamatosan Budapest úthálózatát

képcím

Szombattól az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

képcím

Országszerte hatalmas károkat okozott a vihar