Kiemelt Hírek 2018. július 01.

Határtalan: Hogyan számít bele a külföldön töltött szolgálati idő a nyugdíjadba?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 01.
Napjaink globalizált világában nem ritka, hogy a karrierünket nem egy országban, hanem akár különféle államok sorát „végigélve” építgetjük.

Természetes, hogy a külföldön munkában töltött idő beleszámít a szolgálatban töltött időbe, amikor eljön az idő és nyugdíjba megyünk, de nem mindegy, hogy hogyan. Az alábbiakban leírt szabályok elsősorban az Európai Unió tagállamaira vonatkoznak, továbbá olyan országokra, amelyekkel hazánknak kétoldalú megállapodása van munkajogi és szociális biztonsági területeken (pl. EGT országok és Svájc).

Az alapszabály az, hogy minden államban van egy nyugdíjkorhatár és egy minimális szolgálati idő, amelynek alapján nyugdíjat kaphatunk. Hazánkban az előbbi 65 év mindkét nem esetében és az utóbbi 20 év. Más államokban ettől eltérő lehet (pl. Németországban jelenleg 67 év), ezért ha ott kívánunk nyugdíjért folyamodni, az ottani szabályozást kell figyelembe venni.

Abban is eltérések lehetnek, hogy bizonyos államokban (pl. Dániában) a helyben lakási, más államokban (pl. Belgiumban) a munkaviszonnyal, megint más államokban (pl. Spanyolország) a biztosítotti jogviszonyban töltött időt számolják össze a nyugdíjjogosultság mérlegelésekor. Ebben azonban könnyítés, hogy az egyik országban szolgálati időnek minősülő időszakot a másik állam fenntartás nélkül elismeri, akkor is, ha nála más paraméterek alapján állapítják meg azt.

A külföldön és itthon szerzett szolgálati idő összeszámolásakor különbséget kell tenni külföldi munkavégzés (külföldi céggel létrejött munkaviszony) vagy kiküldetés (itthoni céggel való munkaviszony mellett külföldön végzett munka) között.

A nyugdíjunk kiszámítása többféleképpen történhet, folyósításra az az összeg kerül, amely számunkra a legkedvezőbb. Először kiszámolják a nyugdíjunk összegét abban/azokban a tagország(ok)ban, ahol olyan hosszú szolgálati időt töltöttünk, hogy alanyi jogon is jár a nyugdíj. Ebben az esetben a számítás alapját az a vélelmezés képezi, mintha az adott országban dolgoztunk volna végig, majd a kiszámolt nyugdíjösszeget arányítják a valósan ott töltött időhöz.

Majd kiszámolják ugyanez(eke)t a nyugdíj(aka)t úgy is, hogy az összes szolgálati időnket összegzik, ebből kalkulálnak nyugdíj-összeget, majd ennek az összegnek veszik az érintett országokban töltött idővel arányos részét. (pl. ha összesen 40 év szolgálati idő van, és egy helyen 10 évet töltöttünk, akkor a negyedét). A kettő közül azt az összeget kapjuk, amelyik a kedvezőbb.

Mindkét esetben az egyes országokban töltött szolgálati idő után az adott ország folyósít nyugdíjat számunkra. Azokban a tagállamokban, ahol nem töltöttük ki a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, nem kapunk nyugdíjat, viszont az itt töltött időt hozzászámolják más országban, ahol hosszabb időt töltöttünk.

Források: CVonline/Ado.hu

Keresés az oldalon