Hogyan őrizze meg sokáig mechanikus órája épségét?

Nem árt, ha észben tartunk pár használati-tárolási alapelvet és ápolási tippet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 08:00

Van, aki státusszimbólumként vesz magának márkás mechanikus karórát, van, aki tényleg szeretné tudni a pontos időt, van, aki pedig tartós befektetésként tekint egy ilyen eszközre. Mindegy is azonban, milyen indokból vásároljuk, ahhoz, hogy sokáig használhassuk és adhassuk tovább leszármazottjainknak – esetleg jó áron a használtpiacon -, nem árt, ha észben tartunk pár használati-tárolási alapelvet és ápolási tippet.

Minden esetben óvjuk óráinkat a rázkódástól, és lehetőleg ne ejtsük le! Az ütődések komoly károkat okozhatnak a finom szerkezetekben. A legtöbbször felvételkor-levételkor esnek le az órák, például a csat becsatolásakor. Ezért érdemes lehet megfontolni egy pillangócsat felszerelését a bőrszíjas-csatos óránkra. Ez nem csak a becsatolás közbeni leesést előzi meg, de kevésbé nyúzza a bőrszíjat, ami tovább marad szép.

Kerüljük, hogy a keményebb sportokhoz is ezt viseljük! Hegyikerékpározás? Síelés? Teniszezés? Ezek űzése során folyamatosan durván rázkódik a szerkezet, ami károsodásához vezethet.

Az sem mindegy, hogyan állítjuk be. Azokat az órákat, amik dátumkijelzővel vagy egyéb naptárfunkciókkal rendelkeznek, soha ne állítsuk este 11 és hajnali 3 óra között, mert ilyenkor, valamivel éjfél előtt kezd a dátumkijelző átfordulni, és ez csak pár órával később fejeződik be. Óránkat mindig a mutatójárásnak megfelelő irányba tekerjük beállításkor, és ez érvényes a dátumállításra is.

Óvjuk a szélsőséges hőmérsékletektől, az erős mágneses terektől, és emlékezzünk arra, mennyire vízálló az óránk (tippek itt [link a korábbi vízálló órás anyagra])!

És végül: rendszeresen szervizeljük! Az eredmény egy szépen megőrzött családi ereklye, ami, ha arra van szükség, a használtpiacon is jó áron talál új gazdára.

 

Via: Chrono24.com

Mai nap hírei

Kuvasz kontra farkas, vagyis ősi magyar kutyák a nagyragadozók ellen

agraragazat.hu8 órája

Katalin hercegné legutóbb viselt nyaklánca felér egy vallomással

joy.hu10 órája

Átadták Kiss-Rigó egyházmegyéjének a 30 milliárdos Hungarikum Ligetet

ezalenyeg.hu10 órája

Csehszlovák terepjáró a feledés homályából: Skoda Trekka

agroinform.hu11 órája

951-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu15 órája

Azt hittem, csak megfáztam, de Covid volt - innen tudtam a különbséget

femcafe.hu15 órája

Remek hír a Gmailt használóknak

itbusiness.hu17 órája

Hogy kerültek az első, magyar tengeralattjáró roncsai a Balaton fenekére?

balaton.hu18 órája