Kiemelt Hírek 2018. június 14.

Hogyan őrizze meg sokáig mechanikus órája épségét?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 14.
Nem árt, ha észben tartunk pár használati-tárolási alapelvet és ápolási tippet.

Van, aki státusszimbólumként vesz magának márkás mechanikus karórát, van, aki tényleg szeretné tudni a pontos időt, van, aki pedig tartós befektetésként tekint egy ilyen eszközre. Mindegy is azonban, milyen indokból vásároljuk, ahhoz, hogy sokáig használhassuk és adhassuk tovább leszármazottjainknak – esetleg jó áron a használtpiacon -, nem árt, ha észben tartunk pár használati-tárolási alapelvet és ápolási tippet.

Minden esetben óvjuk óráinkat a rázkódástól, és lehetőleg ne ejtsük le! Az ütődések komoly károkat okozhatnak a finom szerkezetekben. A legtöbbször felvételkor-levételkor esnek le az órák, például a csat becsatolásakor. Ezért érdemes lehet megfontolni egy pillangócsat felszerelését a bőrszíjas-csatos óránkra. Ez nem csak a becsatolás közbeni leesést előzi meg, de kevésbé nyúzza a bőrszíjat, ami tovább marad szép.

Kerüljük, hogy a keményebb sportokhoz is ezt viseljük! Hegyikerékpározás? Síelés? Teniszezés? Ezek űzése során folyamatosan durván rázkódik a szerkezet, ami károsodásához vezethet.

Az sem mindegy, hogyan állítjuk be. Azokat az órákat, amik dátumkijelzővel vagy egyéb naptárfunkciókkal rendelkeznek, soha ne állítsuk este 11 és hajnali 3 óra között, mert ilyenkor, valamivel éjfél előtt kezd a dátumkijelző átfordulni, és ez csak pár órával később fejeződik be. Óránkat mindig a mutatójárásnak megfelelő irányba tekerjük beállításkor, és ez érvényes a dátumállításra is.

Óvjuk a szélsőséges hőmérsékletektől, az erős mágneses terektől, és emlékezzünk arra, mennyire vízálló az óránk (tippek itt [link a korábbi vízálló órás anyagra])!

És végül: rendszeresen szervizeljük! Az eredmény egy szépen megőrzött családi ereklye, ami, ha arra van szükség, a használtpiacon is jó áron talál új gazdára.

 

Via: Chrono24.com

Keresés az oldalon