Hiller: Valójában a Magyar Művészeti Akadémia elnöke miatt rúgták ki L. Simont

Startlap - Startlap
Az MSZP politikusa szerint a fideszes L. Simon Lászlónak nem a World Press Photo kiállítás miatt kellett távoznia a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, hanem egy személyes ügy miatt.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott  Hiller István arról, mi az igazi oka annak, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából L. Simon Lászlót.

A korábbi szocialista miniszter szerint a fideszes politikus látványos eltávolításának hátterében az áll, hogy

L. Simon egy hónappal korábban megakadályozta a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnökének tiszteletbeli elnökké választását

a közgyűlésén. Csák János és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke ugyanis szoros kapcsolatban áll egymással – állítja Hiller.

Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez az Zeneakadémia ügye -, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos

– fogalmazott. Hiller István úgy véli, a World Press Photo kiállítás csak apropóként szolgált, “ha ez nem lett volna, akkor később találtak volna más okot” – jelentette ki. Hozzátette, valószínűnek tartja, hogy Csák János és Orbán Viktor egyeztettek egymással L. Simon László elbocsátásáról.

A kulturális és innovációs miniszter közleménye szerint L. Simon László kirúgására azért került sor, mert a főigazgató “az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette”Csák a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán döntött úgy október végén, hogy tizennyolc év alattiak nem látogathatják a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállítását, mivel az sérti a gyermekvédelmi törvényt.

A múzeum ugyanakkor jelezte, jogszerűen nem tudják végrehajtani a minisztériumi utasítást, mivel senkitől sem kérhetik el a személyi igazolványát. Mindazonáltal a kiállítás weboldalán is a helyszínen is feltűntették, hogy a tárlat kizárólag nagykorúak számára látogatható. “A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik” – közölték.

Ez is érdekelhet

képcím

Kirúgták a nyíregyházi kórház szülész főorvosát

képcím

Megrázó gázai fotó nyerte a World Press Photo fődíját

képcím

Hivatalos: Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója