Megvan a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Startlap - Startlap
Hétfőn bocsátották el L. Simon Lászlót, miután azonnali hatállyal felmondott neki Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Alig pár napja rúgták ki L. Simon Lászlót, de már meg is találták az utódját – írja a 444.hu. A lap számára is egy konferenciameghívóból derült ki, hogy immáron Hammerstein Judit lett az intézmény legfőbb vezetője. 

Hammerstein karrierje kezdetén Orbán Viktornak, majd a  Fidesz képviselőcsoportjának volt a sajtófőnöke az első Orbán-kormány regnálásakor. 2011-re már a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára lett.

Később annak a Balassi Intézetnek lett a vezetője, amely valamikor a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti intézménye volt. Ezután az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatója volt 2019 és 2020 között.

Mint ahogy azt hétfőn megírtuk Csák János innovációs és kulturális miniszter az indoklásban kifejtette, hogy L. Simonnak azért kellett távoznia, mert az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

Hétfő délután napirend előtti felszólalásában pedig már Dúró Dóra köszönetet mondott Csák Jánosnak, amiért meghozta “az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani”.

A Mi Hazánk képviselője volt az aki korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban zajló World Press Photo kiállításra bemehettek 18 éven aluliak is annak ellenére, hogy a bemutatott képek között látható olyan fotósorozat is, mely egy Fülöp-szigeteki idős LMBTQI+ közösséget ábrázol. 

Ennek hatására elrendelte Csák János miniszter, hogy csak 18 éven felüliek látogathatják a rendezvényt. Erre viszont L. Simon úgy reagált Duró Dórának, hogy ők nem kérhetnek senkitől sem személyi igazolványt, illetve megköszönte a felhajtást, amelynek hatására kifejezetten megnövekedett az érdeklődők száma. Ezek után intézkedett Csák János L. Simon László eltávolításáról. 

 

Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója

képcím

Négyszázan kísérték el utolsó megbeszélésére L. Simon...

képcím

Hiller: Valójában a Magyar Művészeti Akadémia elnöke miatt...