Kiemelt Hírek 2018. november 08.

Hiába álmodik Orbán Viktor: Ausztria 20 évvel előttünk jár, de még a lengyelek is lehagytak minket

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 08.
Legjobb esetben is csak a legfejletlenebb nyugati országokat érhetjük utól a következő évtizedben.

Körübelül húszéves lemaradásban van Magyarország Ausztriától, és lassan, de biztosan a lengyelek is lehagytak minket Kolosi Tamás és Szivós Péter a Tárki 2018-as Társadalmi Riportjában megjelent elemzése szerint – írja a hvg.hu. A kormány viszont azt vizionálja, hogy 2030-ra Magyarország bekerül az öt legfejlettebb európai ország közé.

Az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) vásárlóerő-egységben számolt értékeinek összehasonlítása alapján – vagyis mekkora az egy főre jutó vásárlóerő – egyértelműen látszik a 20 éves különbség.

Hazánk 10 évvel ezelőtt tartott ott, ahol Ausztria a rendszerváltáskor, és Magyarország 2015-ben is csak az osztrák szomszédaink 1998-as fejlettségi szintjén állt. Ausztriában a vásárlóerő körübelül a kétszerese a miénknek. Igaz, a magyarok egy főre jutó nemzeti jövedelme a rendszerváltás óta megháromszorozódott, míg Ausztriában csak a 2,5-szeresére nőtt ez a mutató. Viszont mindeközben a lengyelek életszínvonala a 4,6-szorosára nőtt, majd 2015-ben le is hagyták a magyarokat.

Orbán Viktor szerint lehagyjuk Ausztriát és bekerülünk a top 5-be

A miniszterelnök többször hangot adott annak, hogy Magyarország le fogja körözni Ausztriát. Májusban például a beiktatása után az Országgyűlésben azt mondta: a cél az, hogy Magyarország 2030-ra az EU első öt olyan országába kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – írta korábban a lap. Ha az egy főre jutó vásárlóerőhöz mért GDP-t vesszük alapul, akkor egy olyan körröl van szó – Luxemburg, Írország, Ausztria, Hollandia és Dánia – ahova még Németországnak se sikerült bejutnia. 

Az életkörülmények egyéb mutatói erősen érzékeltetik a lemaradást

2013-ban a szegénységi kockázat a magyar lakosság 28,2 százalékát, az orsztrák lakosságnak pedig csak 18,3 százalékát érintette. Nálunk a háztartások 19,1 százaléka küzdött fizetési nehézségekkel – például a fűtésszámlával – míg Ausztriában csupán 4,5 százalék. A nem megfelelő lakhatás a magyar családok 15,1 százalékánál, nyugati szomszédaink esetében viszont mindösszesen 4,2 százaléknak jelentett gondot. Ezer magyar lakosra 377 darab gépkocsi jutott, de osztrák társainknál 609.

Kolosi és Szívós szerint Ausztria egy szép álom, de Magyarországnak legfeljebb arra van esélye a következő 8-10 év során, hogy a legkevésbé fejlett nyugat-európai országokat érje utól.

 

Keresés az oldalon