Hatalmas bejelentés: kimentették az utolsó gyereket és az edzőt

18 nap után véget ért a focicsapat kálváriája.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-10 13:59

MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok kedden – jelentette a Spring News helyi tévétársaság.

A tizenkét fiú, egy ifjúsági labdarúgó csapat tagjai edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12.40-kor – értek ki a szabadba. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki.

A felszínre hozott gyerekeket azonnal orvosi vizsgálat alá vetették. Állapotukról semmit sem közöltek. Hamarosan mentőautón, majd helikopteren kórházba szállítják őket.

Kedden délelőtt kezdődött meg az újabb, harmadik mentési művelet kedden a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél, hogy kihozzák a még bennlévő négy gyereket és edzőjüket.

Narongszak Oszotthakorn, a műveletet irányító tartományi kormányzó újságíróknak azt mondta: az öt embert együtt mentik ki.

Hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden jönnek ki a barlangból.

Legalább egy hétig kórházban maradnak

A kimentett gyerekek nem találkozhatnak szüleikkel, mivel az orvosok ki akarják zárni, hogy fertőzéseket kaptak el.

A The Guardian információi szerint legalább egy hétig kórházban lesznek. Két fiúnál enyhébb, a tüdőt érintő fertőzést állapítottak meg, egyikük pedig lázas. Az orvosok mindkettejüket antibiotikummal kezelik, állítólag olyan jól vannak, hogy hétfő este már viccelődni is volt kedvük. Két hetet töltöttek a barlangrendszerben, jelenleg mindegyikük napszemüveget hord, mert szemük elszokott a fénytől.

Csokis kenyérre vágynak a leginkább

A barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző.

Azt is elmondta kedd délelőtt, hogy mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. Hangsúlyozta, hogy “a srácok focisták, erős az immunrendszerük”.

Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak.

Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

A 24.hu információi szerint a thai miniszterelnök azt mondta, hogy a gyerekeknek szorongás elleni gyógyszereket adtak, hogy megnyugodjanak és ne essenek pánikba. Ez azért lényeges, mert korábban többen is azt feltételezték, hogy a fiúkat elaltatták és a búvárok az eszméletlen gyerekeket hozták a felszínre.

Mai nap hírei

Megnyitották a kiskunhalasi mobil járványkórházat

szeretlekmagyarorszag.hu2 órája

Hatalmas mennyiségű fagyasztott csirkehúst borítottak ki az út szélén

agroinform.hu3 órája

Szél Bernadett karanténba vonult

budavidek.ezalenyeg.hu5 órája

A Polestar eddigi legnagyobb lépése, amivel átírhatja az elektromos autók piacát

igenyesferfi.hu7 órája

EP-alelnök: „ki kell éheztetni pénzügyileg” Lengyelországot és Magyarországot

demokrata.hu7 órája

Hugh Jackman felesége reagált férje melegbotrányára

joy.hu8 órája

Szétplasztikázták Olivia Newton-John lányát, már semmi sem eredeti rajta

femcafe.hu8 órája

Újracsomagolt óvszerekkel bukott a vietnámi vállalkozó

transpack.hu19 órája