Kiemelt Hírek 2018. július 02.

Kilenc napja nincs hír a thaiföldi barlangban rekedt gyerekekről

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 02.
Már több mint ezren, köztük amerikai katonák és brit barlangszakértők is keresik a kilenc napja eltűnt 12 tinédzsert és 25 éves edzőjüket, akik egy barlangi kirándulás során tűntek el Észak-Thaiföldön.

Amerika után már Kína és Ausztrália is csatlakozott ahhoz a nemzetközi mentőalakulathoz, amely a thaiföldi barlangban rekedt 12 tinédzsert és edzőjüket keresi – írja az atv.hu.

Mint írják, az időjárás nem kedvez a kutatásnak, a fiatalokról pedig kilenc napja nem érkezett hír.

Eleinte a heves esőzések komoly gondot okoztak a mentésben, a barlangban ugyanis folyamatosan emelkedett a vízszint és ezért szivattyúzni kellett a vizet, és a főbejárat is elérhetetlenné vált . Azóta már csökkent a vízszint a barlangban, így újabb mentési kísérlet indulhatott.

Közel járhatnak hozzájuk

A mentésben résztvevő búvárok ugyanakkor már közel járhatnak ahhoz a helyhez, ahol a fiúk menedéket találhattak a Tham Luang Nang Non barlangrendszerben.

A gyerekekről és 25 éves edzőjükről múlt szombat óta nincs semmilyen információ.

Biciklijeiket és focicuccukat a barlang előtt találták meg, azóta a hozzátartozók és szülők is letáboroztak a helyszínen.

A mentőalakulatok speciális drónt is bevetettek, mely hőkamerával van felszerelve. Emellett még kutyák is részt vesznek a keresésben.

Remény még van, ugyanis a hadsereg búvárai friss kéz- és lábnyomokat találtak a barlangban néhány nappal ezelőtt.

Két hátzsáknyi étel lehet náluk

A Blikk információi szerint a csapatnak kevés élelme lehet, de egyesek úgy vélik, hogy a tapasztalt barlangjáró edző túlbiztosította magát, és állítólag csak ételből két hátizsáknyit vásárolt az eltűnésük előtt egy boltban.

A cikk arra is kitér, hogy a járatokban folyó vízbe a környékbeli gazdaságokból baktériumokat moshattak be a patakok.

Ha megisszák a vizet a barlangban, akkor megbetegedhetnek, és az tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Viszont ha nem isznak semmit, akkor meghalnak. Étel nélkül a fiatal, atletikus fiúk akár egy, másfél hónapig is bírják. A legnagyobb probléma pszichológiai jellegű, hiszen nem tudhatják, mikor fogják kimenteni őket

– idézte a Blikk Anmar Mirzát, az a merikai nemzeti barlangmentő bizottság koordinátorát.

Közösen imádkozik az egész ország

A BBC összeállításából kiderül, hogy Thaiföldön közös imádkozást tartottak a 12 bent rekedt gyermekért, valamint az edzőért.

A helyszínre emellett az ország minden pontjáról érkeztek bátorító üzenetek a csapatért: a fiúkat ábrázoló rajzfilmes fotók bejárták a világhálót, olyan üzenetekkel együtt, mint „Jövünk értetek”, „Ne adjátok fel”, és „Maradjatok erősek”.

Keresés az oldalon