Halott volt, de már elmúlt

Startlap - Startlap
Halottnak nyilvánított nő igényelt magának útlevelet a hágai magyar konzulátuson.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága kérelmet nyújtott be a Kaposvári Járásbírósághoz annak a nőnek az ügyében, akiről holtnak nyilvánítása után 10 évvel derült ki, hogy mégiscsak életben van – írja az Ügyészség.

Édesanyja kérte az eljárás lefolytatását

Édesanyja kérte a jelenleg 39 éves nő holtnak nyilvánítását a Kaposvári Városi Bíróságon, aki miután gyermekeit a 90-es évek végén csecsemőotthonba hagyta, ismeretlen helyre – feltehetően külföldre – távozott, azóta pedig nem adott magáról életjelet. A bíróság az édesanya kérelmét megalapozottnak találta, ezért lányát 2008 végén holtnak nyilvánította.

Útlevelet kért a halott

A holtnak nyilvánított nő 10 év elteltével, 2018 októberében megjelent Magyarország Hágai Konzulátusán azért, hogy új útlevelet csináltasson, azonban a nyilvántartások ellenőrzése során kiderült, hogy halottként van nyilvántartva. Amikor a történtekről kérdezték, úgy nyilatkozott, hogy 1998-ban távozott külföldre, azóta azonban Magyarországon nem járt, családjával nincs kapcsolata.

A nagykövetség indítványozta a végzés hatályon kívül helyezését

Magyarország Hágai Nagykövetségének konzulja ezt követően kereste meg a Somogy Megyei Főügyészséget, hogy kezdeményezzen nemperes eljárást a holtnak nyilvánítást megállapító bírósági végzés hatálytalanságának megállapítása érdekében.

A végén még a jog szerint is élő emberré válik

A nő jogi helyzete a Somogy Megyei Főügyészség eredményes perlése esetén rendeződhet, és kaphat ismételten útlevelet, amire jó esély van, mivel a holttá nyilvánított személy korábbi okmányaiban szereplő fényképek, valamint a konzuli jelzéshez mellékelt fénykép alapján megállapítható, hogy a konzulátuson megjelent nő azonos a holtnak nyilvánított személlyel.

Ez is érdekelhet

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

Itt a 100 leggazdagabb magyar friss listája - meglepetés a dobogón

képcím

Brutális menetoszlop halad Kijev felé - Moszkva keményen...