Gyertyagyújtást szerveznek Suhajda Szilárd emlékére

Startlap - Startlap
Vasárnap még helikopterrel próbálnak az eltűnt hegymászó nyomára bukkanni az Everesten, de sajnos már nem élő embert keresnek. Egykori iskolája előtt gyertyát gyújtanak Suhajda Szilárd emlékére.

Mint arról beszámoltunk, a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat órákon át kutatott a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol Suhajda Szilárdot utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték a magyar hegymászó nyomát, de hiába.

Az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. 

Vasárnap még terveznek egy helikopteres repülést, a 2-es tábor felett az Everest egész oldalát végig fogják pásztázni, hátha sikerül Suhajda Szilárd nyomára bukkani.

Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni

– nyilatkozott Pintér László megrendülten az RTL-nek. Az expedíció kommunikációs vezetője, aki egyben Suhajda Szilárd barátja is volt, úgy fogalmazott a hegymászóról:

Egy rendkívül romantikus, idealista lélek, borzasztó szerény és egy nagyon szerethető barát és ember, férj és apa. Ez mondható, hogy szenvedély és egy olyan szenvedély, amelyért ő az életét adta.

Suhajda Szilárd egykori iskolája, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium gyertyagyújtást szervez a hegymászó emlékére vasárnap. A megemlékezőket este 8 órára várják az intézmény bejárata előtt, hogy gyújtsanak egy-egy mécsest. 

A hegymászó édesapja, Suhajda Tibor így búcsúzott fiától a közösségi oldalán:

Sziszikém!
Nincs szavam a nepáli hírekhez…
Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet;
Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd – köszönöm és ez cseng állandóan a fejemben…
Apuci!
Én; A reményt adom fel utoljára…  

Sporttársak is búcsúznak Suhajda Szilárdtól, Neszmélyi Emil így fogalmaz Facebook-oldalán:

“Emlékszel, amikor egy éve az Everest alaptáborában álmodoztunk? Aztán nekem sikerült az Everest, Neked pedig a Lhoce. Te palack nélkül értél föl, amire kevesen képesek, és amit mindenki csodált. Az asztmám miatt mindig biztattál. Emlékszem, adtál nekem csabait, sokat, mert nem bírtam már a helyi ételeket. De jó volt hazait enni annyi hét után! Most is látom, ahogy a rád jellemző törődéssel szeleteled nekem. A számban érzem az ízét. Fontosak ezek az emlékek. Sokat beszélgettünk az otthoniakról és az idei tervekről is. Én a Déli-Sark expedícióról, Te pedig tudtad, hogy visszatérsz az Everestre. Most ott vagy fönt, örökre, valahol közel a legmagasabb csúcshoz, és már nem számít a hideg sem.”

Az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt

Huszonhét év alatt, 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni a Föld legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben, mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető, olyan magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint két százaléka történik oxigénpalack nélkül, még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ez is érdekelhet

képcím

Elia Saikaly Suhajda Szilárdról: elszánt volt, csak ment tovább

képcím

A szlovák államfő fél Magyarország példájától - a hét...

képcím

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a...