Gyász: Elhunyt az Eurovíziós Dalfesztivál első győztese

Startlap - Startlap
Az énekesnő 1956-ban nyerte meg az első Eurovíziós Dalfesztivált.

Lys Assia svájci énekesnő egy zürichi kórházban halt meg március 24-én, 94 éves korában – adta hírül az Eurovízió honlapja.

Szomorúan értesültünk arról, hogy elhunyt Lyss Assia, az Eurovízió nagyasszonya. Ő volt az első nyertesünk 1956-ban, és azóta is a dalverseny nagy támogatója maradt.

Assiának a hírnevet az első Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg, amelyet 1956-ban hazájában rendeztek. Utána olyan hírességeknek is énekelhetett, mint II. Erzsébet brit uralkodó, Eva Peron argentin first lady vagy Farúk egyiptomi király. Egész életében számos alapítvány munkájában is részt vett.

A Göteborgban 1985-ben megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál tiszteletbeli vendége volt, és még fellépett a Moszkvában 2009-ben rendezett dalfesztiválon Refrain című számával.

Lys Assia 1924-ben született a svájci Rupperswillben, és pályáját táncosként kezdte. Az 1950-es években fordult az éneklés felé, legsikeresebb dala az O Mein papa című szám volt.

Tavaly Stockholmban is ott volt a dalversenyen, találkozott rajongóival és újságírókkal is, akikkel számos nyelven – hat nyelvet beszélt kiválóan – osztotta meg emlékeit a dalfesztiválról.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Kiderült, miért nem indulunk az Eurovízión

képcím

Eltűnt vállalkozó: megtalálták a kutyáját

képcím

Plágium miatt kizárhatják A Dal egyik döntősét