Putyin komoly változást idézhet elő az EU-ban

Startlap - Startlap
NATO-bővítés: a Kreml pontosított a fenyegetésén; végleg kivonul a McDonald's Oroszországból; orosz olajembargó: húzódhat az EU-s egyezség. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin komoly változást idézhet elő az EU-ban

Valószínűleg tovább lehet majd védeni a lakossági fogyasztókat árkorlátozással, és ha töredékére csökkennének az orosz szállítások, akkor ennél szélesebb piaci beavatkozások is jöhetnek. A cikk itt folytatódik.

NATO-bővítés: a Kreml pontosított a fenyegetésén

Szergej Rjabkov hétfőn figyelmeztette a NATO-hoz csatlakozni szándékozó Finnországot és Svédországot: “Ne legyenek olyan illúzióik, hogy ebbe egyszerűen beletörődünk”. Az orosz külügyminiszter-helyettes kijelentését később a Kreml szóvivője pontosította. Dmitrij Peszkov nyilatkozatát ebben a cikkben idézik.

Orosz olajembargó: húzódhat az EU-s egyezség

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn. Részletek.

Szakértők: Az oroszok fókusza áthelyeződött Luhanszkra

Alexander Galperin / Sputnik / Sputnik via AFP

A hadviseléssel foglalkozó amerikai kutatóintézet, az Institute for the Study of War (ISW) elemzésében azt írja, hogy a legfrissebb orosz katonai mozgások alapján Oroszország felhagyhatott azzal, hogy bekerítse az ukrán csapatokat Doneckben és Izjumban, helyette arra koncentrálnak, hogy elfoglalják Luhanszk egész területét. Bővebben.

Zelenszkij: Európa orosz energiafüggősége a végéhez közeledik

Volodimir Zelenszki ukrán államfő a szokásos éjszakai videóbeszédében ismét az Oroszországgal szembeni szankciók megerősítését sürgette, és kiemelte annak szükségességét, hogy az európai országok ne fogadják a moszkvai olajimportot. (24.hu)

Nagyszabású NATO-hadgyakorlatok kezdődnek a Baltikumban és máshol is

A tervek szerint ma kezdődnek Észtországban azok a nagyszabású NATO-gyakorlatok, amelyeket hónapokkal az ukrajnai orosz invázió előttre terveznek – írja a The Guardian élő háborús közvetítésében. A Hedgehog (Sündisznó) fedőnevű hadgyakorlat – az egyik legnagyobb – Észtországban zajlik majd 14 ország 15 000 katonájának részvételével. 1991 óta ez az egyik legnagyobb katonai gyakorlat a balti országban. Részletek.

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

VERDEIL Matthieu / hemis.fr / Hemis via AFP

A McDonald’s bejelentette, hogy harminc év után kivonul az orosz piacról, és megkezdte üzleteinek eladását. A gyorséttermi lánc még márciusban jelentette be, hogy mintegy 850 éttermét ideiglenesen bezárja Oroszországban az ukrajnai inváziójára reagálva. (24.hu

Rástartolt Románia az ukrán gabonaexportra

Tűzoltásként egyelőre gyors vágányfelújításokkal, kikötői, vasúti kapacitások bővítésével, illetékek eltörlésével segíti Románia az ukrán gabona- és élelmiszerexportot, de hosszabb távra is spekulál. Ha érdekel a téma, ide kattints.

Így szól az Eurovízió-győztes dal az Azovsztalban

Videón, ahogy robbanások zaja közepette énekli egy ukrán katona az Eurovízió-győztes dalt. Ide kattints.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail Metzel / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Ursula von der Leyen elmondta, hány fokkal kell lejjebb csavarni a...